Aardbevingen

In het gaswinningsgebied van Groningen treden regelmatig aardbevingen op. Ook u kunt met een aardbeving en de gevolgen daarvan te maken krijgen. Wij komen op voor uw belangen en veiligheid. Daarom zijn we bijvoorbeeld begonnen met een pilot om huurwoningen preventief te versterken en te verduurzamen.

We vinden ook dat de schade die door de gaswinning wordt veroorzaakt eerlijk en snel wordt afgehandeld door de veroorzaker (de NAM). We voeren daarom structureel overleg met bijvoorbeeld de NAM en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). We werken samen met de andere woningcorporaties in het aardbevingsgebied, zodat we samen een vuist kunnen maken.

Vraag en antwoord

Hoe bereid ik me voor op een aardbeving?

• Controleer de staat van uw schoorsteen
• Kijk of de dakpannen recht en goed vast liggen
• Zorg dat kasten zijn vastgemaakt aan de wand, zodat ze niet om kunnen vallen
• Check of waardevolle en zware objecten zoals klokken en vazen stevig staan
• Controleer of hangende voorwerpen (zoals lampen en schilderijen) goed zijn vastgemaakt
• Zorg voor een zaklamp voor het geval de stroom uitvalt (onderdeel noodpakket)

Hoe blijf ik op de hoogte tijdens of na een aardbeving?

Na een aardbeving wordt er informatie verstrekt via RTV Noord en vindt u aanvullende informatie op de websites van zowel de NAM als het KNMI.

Ik maak mij zorgen over de veiligheid in of om mijn huis na een aardbeving. Wat nu?

Maakt u zich zorgen over de veiligheid in of om uw huis of een ander gebouw? Neem dan contact met ons op. Een opzichter zal zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 48 uur, uw woning inspecteren.

Ik woon in het bevingsgebied maar ik heb nog helemaal niets gehoord. Hoe kan dat?

Niet alle huizen in het bevingsgebied kunnen tegelijkertijd versterkt worden. Daar is simpelweg de capaciteit te beperkt voor. We zijn als gezamenlijke woningcorporaties gestart met het versterken van 1.650 veelvoorkomende woningtypes. Voor Wierden en Borgen gaat het om 680 woningen. Het doel is dat we straks versneld de rest van de woningen versterken.

Wat is de rol van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG)?

NCG moet er voor zorgen dat de versterkingsoperatie goed en snel verloopt. Op 16 maart 2016 heeft de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zijn gebiedsgerichte aanpak gepresenteerd. Om te starten heeft hij vijf kernen in het hart van het aardbevingsgebied gekozen: Loppersum, ’t Zandt, Ten Post, Overschild en een deel van Appingedam (Opwierde Zuid).

In totaal wil hij in 2016 de sterkte van ongeveer 1.250 huur- en koophuizen door het Centrum Veilig Wonen laten inspecteren. Een groot deel van deze huizen is eigendom van de woningcorporaties en maakt dus al deel uit van de afspraak die wij zelf met de NAM gemaakt hebben. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid.