Ventilatie

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Alleen dan komt er voldoende frisse lucht binnen. U zorgt ervoor dat u waterdamp en geurtjes afvoert. Goed ventileren voorkomt problemen met vocht en schimmel. En u bespaart energiekosten, want droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Laat ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap bij het koken.

Vraag en antwoord

Waardoor worden vocht- en schimmelklachten in de woning veroorzaakt?

Als u zelf te weinig ventileert in de woning kan dat zorgen voor klachten. Bijvoorbeeld als een woning onvoldoende geventileerd wordt na het douchen of koken. Ook als er veel was in de woning hangt te drogen kan dat leiden tot vocht- en schimmelproblemen. 

Beperkte isolatie van woningen kan ook een oorzaak zijn.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen. Maak ook regelmatig uw ventilatieroosters schoon.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de gebruikte lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom is ventileren verstandig.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesystemen met warmte-terugwin (WTW) is een systeem dat warmte uit de lucht die de woning uitgaat gebruikt om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde binnenomgeving en scheelt energiekosten.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

​Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen. Bij een systeem met 2 standen gebruikt u: Stand 1: als u niet thuis bent, als u overdag thuis bent, 's nachts en als u op vakantie bent. Stand 2: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is. Bij een systeemmet 3 standen gebruikt u: ​ Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat. Stand 2: als u overdag thuis bent. Stand 3: als u gaat koken, douchen, verven of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u ervoor dat veel vocht en kookdampen verdwijnen.

Hoe vaak maken jullie de kanalen van het mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Mechanische ventilatiesysteem (MV) wordt om de 2 jaar gecontroleerd en gereinigd (onderhoud gaat samen met onderhoud aan de cv-ketel).
Tijdens het planmatig onderhoud, eens in de 6 jaar, komt er een onderhoudsbedrijf bij u langs om de kanalen te reinigen.
Een afspraak voor het reinigen van kanalen of filters kan niet op verzoek.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW)?

Jaarlijks wordt door Feenstra 2 setjes filters naar de woning gestuurd. Deze moet u zelf na een half jaar vervangen. Tussendoor kunnen de filters (indien nodig) schoongemaakt worden d.m.v. uitkloppen of met een stofzuiger uit zuigen. De kanalen worden 1 x in de 6 jaar met PO gereinigd.

Wilt u de filters eerder vervangen? Dan kunt u deze zelf bestellen op http://www.wtw-filters.nl/wtw-filters-bestellen. De kosten hiervan zijn voor u.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Gebruik eventueeel een beetje afwasmiddel. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Als u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes.

Zijn de ventielen voorzien van filters? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vervuild is. Maak het rooster in dat geval schoon met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. Maak de kap dan in een sopje met afwasmiddel schoon.

Ik wil mijn afzuigkap graag aansluiten op het mechanisch ventilatiesysteem. Mag dat?

Dat mag alleen als dit een motorloze afzuigkap is. Een afzuigkap met motor kan direct op het kanaal worden aangesloten waarbij de lucht via een muur of dakdoorvoer naar buiten wordt afgevoerd.

Mijn ventilatiesysteem (WTW) maakt lawaai. Wat kan ik hieraan doen?

Als uw ventilatiesysteem (WTW) lawaai maakt, dan betekent dit veelal dat de filters vuil zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken en -houden van de filters. Maakt het systeem na het schoonmaken nog steeds lawaai? Neem dan contact met ons op.