Duurzaam wonen

Header afbeelding

Wierden en Borgen wil veilige, goede, betaalbare en energiezuinige woningen verhuren. Daarom verduurzamen en verbeteren wij de komende jaren veel van onze woningen. Daarbij maken we de overstap naar duurzame en hernieuwbare materialen én naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Zo dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelen van Nederland en werken we aan een betere toekomst. Dat doen we het liefst samen met onze huurders.

Hoe woon ik duurzaam?

Duurzaam wonen zegt iets over hoe energiezuinig een woning is en over hoe lang een woning meegaat. Ook als bewoner kunt u veel dingen doen om te besparen op uw energierekening en bewust met het milieu om te gaan. Hieronder geven we een aantal tips voor duurzaam wonen.

Besparingstips

  • Zet apparaten echt uit, niet op standby;
  • Vervang uw lampen voor LED-lampen;
  • Was uw kleding op lagere temperaturen en probeer het gebruik van een droger te beperken;
  • Gebruik de eco-stand op uw vaatwasser;
  • Ontdooi uw vriezer regelmatig. Een ijslaag in de vriezer zorgt voor een hoger energieverbruik.
  • Zorg dat de druk op uw CV-installatie juist is;
  • Plaats radiatorfolie aan de achterzijde van de verwarming;
  • Zorg dat uw radiatoren vrij zijn om de warmte goed af te geven;
  • Ventileer voldoende: droge lucht is gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.
  • Plaats een waterbesparend dopje op de kranen in de woning;
  • Gebruik de juiste waterafgifte knop op uw spoelbak;
  • Laat lekkende kranen repareren;
  • Douche niet langer dan nodig.
NZ6 1935
MJJ Wierden En Borgen 14

Duurzaamheid bij Wierden en Borgen

Wat doen we?

We vinden duurzaamheid belangrijk. Doordat we veel woningen hebben in een groot werkgebied, geloven we dat we verschil kunnen maken. Daarom verduurzamen we de komende jaren onze woningen en dragen we bij aan een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. We hebben oog voor biodiversiteit, natuur en groen in onze dorpen en wijken. Ons doel? In 2050 zijn al onze woningen CO2-neutraal en aardgasvrij.

Hoe doen we dat?

We verduurzamen onze woningen door te isoleren en zuinige en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. Voorbeelden van die hernieuwbare energiebronnen zijn zonnepanelen en (hybride) warmtepompen. We werken met de voorwaarde dat verduurzaming van een woning niet tot hogere woonlasten mag leiden voor u als huurder. Waar mogelijk zorgen we er zelfs voor dat de totale woonlasten dalen.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over duurzaam wonen

Wat zijn woonlasten?

Dit is het totaalbedrag van uw huurprijs en uw energielasten bij elkaar opgeteld.

Worden mijn woonlasten hoger als jullie mijn woning verduurzamen?

Nee. Door de verduurzaming van uw woning dalen uw energielasten. Wij streven er naar dat deze daling groter is dan (en in ieder geval minimaal gelijk is aan) de huurverhoging door de verduurzaming. Hierdoor dalen uw woonlasten (of blijven deze minimaal gelijk).

Heeft het verduurzamen van mijn woning invloed op mijn huurprijs?

Ja, in de meeste gevallen stijgt uw huurprijs. Door verduurzaming stijgt de kwaliteit van uw woning.  Dit zorgt voor een stijging van de huurpunten die we gebruiken voor het berekenen van de huurprijs. Ook mogen wij een directe huurverhoging vragen zodra het energielabel van een woning verbetert.

Door de verduurzaming dalen uw energielasten. Deze daling proberen we groter (of minimaal gelijk aan) de huurverhoging te laten zijn. Zo blijven uw totale woonlasten gelijk en in sommige gevallen dalen de totale kosten.

Heeft het energielabel invloed op de hoogte van mijn huurprijs?

Ja. Een energielabel is medebepalend voor het aantal huurpunten van uw woning. Een hoger energielabel zorgt voor een stijging van de huurpunten die we gebruiken voor het berekenen van de huurprijs.

Wat is er veranderd aan het energielabel?

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe methode voor het bepalen van de hoogte van het energielabel. Dit nieuwe label wordt nu berekend op basis van de hoeveelheid energie (in kWh per vierkante meter per jaar) die door de woning wordt gebruikt voor verwarming, koeling, warmtapwater en installaties. Hoe minder energie er nodig is, hoe beter het energielabel.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Nee, op dit moment geven wij geen toestemming voor het plaatsen van zonnepanelen.

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.