Duurzaam wonen

Header afbeelding

Wierden en Borgen wil veilige, goede, betaalbare en energiezuinige woningen verhuren. Daarom verduurzamen en verbeteren wij de komende jaren veel van onze woningen. Daarbij maken we de overstap naar duurzame en hernieuwbare materialen én naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Zo dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelen van Nederland en werken we aan een betere toekomst. Dat doen we het liefst samen met onze huurders.

Hoe woon ik duurzaam?

Duurzaam wonen zegt iets over hoe energiezuinig een woning is en over hoe lang een woning meegaat. Ook als bewoner kan je veel dingen doen om te besparen op je energierekening en bewust met het milieu om te gaan. Hieronder geven we een aantal tips voor duurzaam wonen.

Besparingstips

  • Zet apparaten echt uit, niet op standby;
  • Vervang je lampen door LED-lampen;
  • Was je kleding op lagere temperaturen en gebruik de droger niet te vaak;
  • Gebruik de eco-stand op je vaatwasser;
  • Ontdooi je vriezer regelmatig. Een ijslaag in de vriezer zorgt voor een hoger energieverbruik.
  • Plaats een waterbesparend dopje op de kranen in je woning;
  • Gebruik als het kan de kleine knop op de spoelbak van je wc;
  • Laat lekkende kranen repareren;
  • Douche niet langer dan nodig.
NZ6 1935
MJJ Wierden En Borgen 14

Duurzaamheid bij Wierden en Borgen

Wat doen we?

We vinden duurzaamheid belangrijk. Doordat we veel woningen hebben in een groot werkgebied, geloven we dat we verschil kunnen maken. Daarom verduurzamen we de komende jaren onze woningen en dragen we bij aan een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. We hebben oog voor biodiversiteit, natuur en groen in onze dorpen en wijken. Ons doel? In 2050 zijn al onze woningen CO2-neutraal en aardgasvrij.

Wanneer welke woning?

We pakken de woningen met de slechtste energielabels als eerste aan. Dit zijn de huurders met de hoogste energierekeningen.

 • De woningen met energielabel E, F of G verduurzamen we van 2023 t/m 2028. De aannemers voor deze opgave selecteren we in 2022. De planning van deze aanpak volgt in 2023.

 • Deze woningen zijn vanaf 2029 aan de beurt. Is de woning onderdeel van een complex met veel E,F of G-labels? Dan kan het zijn dat we de woning tóch eerder verduurzamen.

 • De woning is al energiezuinig. Verder isoleren heeft daarom op dit moment geen prioriteit. Wellicht nemen we op termijn nog extra maatregelen, zoals zonnepanelen. Maar de aanpak van woningen met een lagere energielabel heeft voorrang.

Hoe doen we dat?

We verduurzamen onze woningen door te isoleren en zuinige en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. Voorbeelden van die hernieuwbare energiebronnen zijn zonnepanelen en (hybride) warmtepompen. We werken met de voorwaarde dat verduurzaming van een woning niet tot hogere woonlasten mag leiden voor jou als huurder. Waar mogelijk zorgen we er zelfs voor dat de totale woonlasten dalen.

Veelgestelde vragen over duurzaamheid, energielabels en woonlasten/huurprijs

Wat zijn woonlasten?

Dit is het bedrag van je huurprijs en je energielasten bij elkaar opgeteld.

Worden mijn woonlasten hoger als jullie mijn woning verduurzamen?

Nee. Door de verduurzaming van je woning dalen je energielasten. Wij streven er naar dat deze daling groter is dan (en in ieder geval minimaal gelijk is aan) de huurverhoging door de verduurzaming. Hierdoor dalen je woonlasten (of blijven deze minimaal gelijk).

Heeft het verduurzamen van mijn woning invloed op mijn huurprijs?

Ja, in de meeste gevallen stijgt je huurprijs. Door verduurzaming stijgt de kwaliteit van uw woning. Dit zorgt voor een stijging van de huurpunten die we gebruiken voor het berekenen van de huurprijs. Ook mogen wij een directe huurverhoging vragen zodra het energielabel van een woning verbetert.

Door de verduurzaming dalen je energielasten. Deze daling proberen we groter (of minimaal gelijk aan) de huurverhoging te laten zijn. Zo blijven je totale woonlasten gelijk en in sommige gevallen dalen de totale kosten.

Heeft het energielabel invloed op de hoogte van mijn huurprijs?

Ja. Een energielabel is medebepalend voor het aantal huurpunten van je woning. Een hoger energielabel zorgt voor een stijging van de huurpunten die we gebruiken voor het berekenen van de huurprijs.

Waarom is er een nieuw energielabel en wat is het verschil met de vorige?

Vanaf 1 januari 2021 heeft de overheid een nieuwe methode. Deze methode berekent de energielabels op basis van de hoeveelheid fossiele brandstof die de woning nodig per m2 om te verwarmen. De nieuwe methode (NTA8800) is veel uitgebreider en nauwkeuriger. De vorige methode (Nader Voorschrift) berekende een label met ongeveer 30 punten, de nieuwe methode die dit op basis van 300 punten. Het kan dus zijn dat een woning nu een ander energielabel heeft. 

Veelgestelde vragen over het verduurzamen van een woning

Wat is het verduurzamen van een woning?

Het verduurzamen van een woning kan op verschillende manieren. Het doel van verduurzamen is dat de woning minder energie verbruikt. Dit kan door de woning te isoleren, zonnepanelen aan te brengen en/of te kiezen voor (hybride) warmtepompen.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen? Of kan ik zonnepanelen aanvragen?

Nee, op dit moment geven wij geen toestemming voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook kan je geen zonnepanelen aanvragen.

Uiteindelijk willen we zonnepanelen op al onze woningen gaan plaatsen (op de voorwaarde dat het dak van de woning hiervoor geschikt is).

Mag ik zelf mijn muren, vloer en/of dak isoleren?

Dit hangt af van wat je wilt isoleren en op welke manier. Je kan  hiervoor een ZAV-aanvraag indienen. Dan bespreken we de mogelijkheden met je.

Mag ik zelf kleine energiebesparende maatregelen zoals radiatorfolie, tochtstrippen en dergelijke aanbrengen?

Ja, dat mag. Hiervoor heb je geen toestemming nodig. 

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.