Het aardbevingsdossier is ingewikkeld. Ieder jaar verandert er namelijk wel iets. En er zijn allerlei verschillende organisaties mee bezig. Dat maakt het moeilijk om het overzicht te houden. Daarom hebben we een tijdlijn in de Op Stee (zomer 2022) geplaatst. Op deze pagina vind je nóg meer informatie over het aardbevingsdossier.
Wierden en Borgen is afhankelijk van verschillende organisaties die werken aan de versterkingsopgave. Omdat het gaat om meer dan 1.000 woningen hebben we regelmatig overleg met medewerkers van NCG (Nationaal Coördinator Groningen). Ongeveer 250 woningen zijn inmiddels versterkt of vernieuwd. Voor ongeveer 600 woningen wachten huurders nog op duidelijkheid.
Het is erg vervelend dat huurders lang moeten wachten op duidelijkheid. Het gebeurt regelmatig dat Wierden en Borgen wel plannen heeft voor een complex (gebouw of woningrij), maar dat we nog wachten op de versterkingsadviezen. Als we starten vóór de versterkingsadviezen, krijgen we geen vergoedingen. En die vergoedingen hebben we wel nodig om de grote investeringen te kunnen doen.
Als je een versterkingsadvies volgens de normen van 2015 laat herbeoordelen naar de normen van nu, dan zijn de gevolgen van de versterking veel kleiner. Bij de herbeoordeling kijken ze naar wat nodig is voor de woning volgens de nieuwe norm.
Met minder of kleinere ingrepen heeft u als bewoner veel minder overlast. Bovendien is er dan de mogelijkheid om de woning tijdens de versterking te verduurzamen met subsidie. Of we het versterkingsadvies laten herbeoordelen, hangt af van het advies en de gevolgen voor de woning. Mogelijk zijn de gevolgen van de versterking zo groot dat het geen wooncomfort oplevert. Bijvoorbeeld doordat de kamers kleiner worden door versterking van de muren aan de binnenkant In dat geval kiezen we voor herbeoordeling.
De overheid en de NAM, en later de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), hebben veel onderzoek gedaan naar de impact van aardbevingen. Eerst waren de bevingsnormen overal hetzelfde. Later bleek dat woningen in het ene gebied minder schade hebben van de aardbevingen dan in een ander gebied. De nieuwste normen houden er rekening mee dat de gaswinning op bepaalde locaties is gestopt. Daarmee nemen de risico’s op grote bevingen ook af. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder huizen we hoeven te versterken. Ook weten ze nu dat bouwconstructies van beton, hout of steen anders reageren bij een beving. Deze nieuwe inzichten zijn verwerkt in een rekenmodel. Hier komt een ander, zuiverder versterkingsadvies uit.