Ongedierte

In de meeste gevallen bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte. U kunt via internet zoeken naar tips of een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Ook verkopen bouwmarkten vaak middelen om ongedierte te bestrijden.

Wat kan ik doen aan de muizen in mijn woning?

Muizen komen vaak af op etensresten. Let erop dat u uw woning schoonhoudt. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken. Om muizen te bestrijden, kunt u muizenvallen of gif aanschaffen. Blijft u last houden van muizen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder. Gespecialiseerde ongediertebestrijders:

Ongediertebestrijding TSN in Baflo tel: 0595-424112
Ongediertebestrijding Milieudienst Groningen tel: 050-3671000

Wat kan ik doen aan ratten in mijn woning?

Ratten brengen ziektes over en veroorzaken veel schade. Het is dus van belang om ze direct te bestrijden. Dit moet u zelf regelen. Ze komen vaak af op voedingsmiddelen af, sluit die goed af en houdt uw keuken schoon. Ratten planten zich snel voort en kunnen een plaag vormen. We adviseren u contact op te nemen met een gespecialiseerde ongediertebestrijder of uw gemeente. Gespecialiseerde ongediertebestrijders:

Ongediertebestrijding TSN in Baflo tel: 0595-424112
Ongediertebestrijding Milieudienst Groningen tel: 050-3671000

Komen jullie langs voor de bestrijding van ongedierte?

Als u last heeft van ongedierte moet u de bestrijding zelf regelen. Wij komen hiervoor niet langs. Bij het tuincentrum of de bouwmarkt koopt u producten om ongedierte te bestrijden. Blijft u last houden van ongedierte? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder. U moet zelf de kosten betalen.

Gespecialiseerde ongediertebestrijders:

Ongediertebestrijding TSN in Baflo tel: 0595-424112
Ongediertebestrijding Milieudienst Groningen tel: 050-3671000

Wat kan ik doen aan het ongedierte in de algemene ruimte van mijn woongebouw?

Neem contact met ons op. Wij komen dan langs om de situatie te bekijken. Als het mogelijk is bestrijden wij het ongedierte.

Wat kan ik doen aan een wespennest op of rondom mijn woning?

Als het wespennest overlast veroorzaakt kunt u het laten verwijderen door een gespecialiseerde ongediertebestrijder. U moet de kosten zelf betalen. Gespecialiseerde ongediertebestrijders:

Ongediertebestrijding TSN in Baflo tel: 0595-424112
Ongediertebestrijding Milieudienst Groningen tel: 050-3671000

Wat kan ik doen aan zilvervisjes in mijn woning?

Een zilvervisje is een kruipend, zilverachtig glanzend insect. Zilvervisjes komen vaak voor in vochtige en goed geisoleerde woningen. Ook komen zilvervisjes af op stapels kranten en tijdschriften. ​De bestrijding van zilvervisjes moet u zelf regelen. U kunt ze bestrijden door lokaas te gebruiken. Er zijn verschillende middelen bij tuincentrum en bouwmarkt te koop. Goed ventileren helpt ook in het voorkomen van zilvervisjes.

Hoe voorkom ik slakken in mijn woning?

Probeer te bedenken waar de slakken vandaan komen. Dicht alle gaten en kieren in de woning met kit. Slakken komen op vocht af, ventileer ruimtes om ze minder vochtig te maken. Tuincentra en bouwmarkten verkopen bestrijdingsmiddelen.

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

Het broedseizoen verschilt per vogelsoort. Als vogels bezig zijn met broeden mogen er geen verstorende werkzaamheden aan de woning uitgevoerd worden. Uitzondering is als de volksgezondheid in gevaar komt, bijvoorbeeld bij een nest in een rookgasafvoer.
Heeft u last van een nest buiten het broedseizoen? Dan kunt u deze zelf verwijderen of een bedrijf inschakelen om dit voor u uit te laten voeren. Deze werkzaamheden moet u zelf betalen.

Hoe voorkom ik mieren?

Mieren komen vaak af op voedingsmiddelen. Let er daarom op dat u uw voedingsmiddelen goed afsluit en uw keuken schoonhoudt. U kunt mieren bestrijden met middelen die te koop zijn bij de drogist, tuincentrum of bouwmarkt.

Ik heb een vleermuis in huis. Wat kan ik hieraan doen?

Het is bij wet verboden om vleermuizen te bestrijden of te verjagen. Ze worden beschermd binnen de Flora- en Faunawet. Vleermuizen mogen zelfs niet verstoord worden.

Vleermuizen veroorzaken eigenlijk geen overlast en zijn vooral nuttige dieren omdat zij veel vliegen en muggen vangen. Toch worden mensen vaak wat zenuwachtig bij de gedachte dat er vleermuizen in huis of in de schuur leven. U zult als er vleermuizen binnen zitten bijvoorbeeld poepjes op de muur vinden. Heeft u een vleermuis in huis, zet dan een raam open en doe het licht uit. Het dier zal zo weer naar buiten kunnen vliegen. Helpt dit niet, probeer hem dan in een doosje of potje op te scheppen. Raak de vleermuis niet aan met uw blote handen. Ook kunt u een locale vrijwilliger bellen van een vleermuiswerkgroep voor advies. Zie voor meer informatie de website van vleermuiswerkgroep Groningen.