Doe de Huur Wijzer

Bereken uw woonlasten met de Huur Wijzer

De Huur Wijzer is ontwikkeld door Wierden en Borgen en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over geldzaken van huishoudens. In de Huur Wijzer is rekening gehouden met gemeentelijke lasten.

Wat kunt u met de Wierden en Borgen Huur Wijzer?

Met de Wierden en Borgen Huur Wijzer berekent u eenvoudig of de huur van de woning die u op het oog heeft in uw budget past. Kunt u de huur straks gemakkelijk betalen? Is het nodig om te bezuinigen op andere uitgaven? Of kunt u beter kiezen voor een andere woning? De Huur Wijzer helpt u bij het maken van een verantwoorde keus.

Klik hier om meteen naar de Wierden en Borgen Huur Wijzer te gaan.

Hoe werkt het?

Tijdens het doorlopen van de zeven vragen van de Wierden en Borgen Huur Wijzer vult u gegevens in over de woning, uw huishoudsituatie en uw huishoudinkomsten. De Wierden en Borgen Huur Wijzer geeft vervolgens aan of de nieuwe huur makkelijk of maar net in uw budget past. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de Wierden en Borgen Huur Wijzer. Ze worden niet opgeslagen.

Voor u begint

Het is handig om van te voren onderstaande gegevens op te zoeken:

Subsidiabele huur

Zoek op wat de subsidiabele huur is van de woning waar u naartoe wilt verhuizen. U vindt de subsidiabele huur op de pagina ‘Actueel woningaanbod’. Klik op de advertentie van de woning van uw keuze. Op de vervolgpagina vindt u rechts onderaan de subsidiabele huur.

Energielabel

Zoek het energielabel van de woning op. Het energielabel vindt u eveneens in de woningadvertentie van uw keuze op de pagina ‘Actueel woningaanbod’.

Inkomen

Ga na wat het inkomen is van alle leden van uw huishouden. Dus ook het inkomen van uw partner, kinderen ouder dan 18 jaar en eventuele andere huisgenoten die meeverhuizen. Het inkomen kunt u op twee manieren vinden. Kies wat u het makkelijkst vindt.

  1. Het gezamenlijke verzamelinkomen (jaarbedrag): dat vindt u op de inkomensverklaring van de belastingdienst of op de laatste belastingaangiftes van u en uw huisgenoten. Tel deze inkomens bij elkaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.
  2. Het gezamenlijke netto maandinkomen. Tel hiervoor de netto bedragen van de loonstroken van u en van uw huisgenoten van boven de 18 jaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.