Tooltip content here Menu

Verduurzaming, welke woningen eerst?

Geplaatst op dinsdag 6 september 2022

De komende jaren is het verduurzamen van onze woningen topprioriteit. Hierbij brengen we de ‘warmtevraag’* van woningen omlaag. Dat doe je door ze goed te isoleren en aan te sluiten op duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld een warmtepomp** of zonnepanelen. De woningen die het slechtst zijn geïsoleerd, komen als eerste aan de beurt.

Voorrang woningen energielabel E, F of G

Het is de bedoeling dat al onze woningen straks een lage warmtevraag hebben. Dit betekent dat ze goed zijn geïsoleerd en relatief weinig energie verbruiken. Dit noemen we verduurzaming. De woningen die het slechts zijn geïsoleerd zijn als eerste aan de beurt voor verduurzaming. Dat zijn ongeveer 500 woningen met een energielabel*** E, F of G. Deze woningen zijn soms onderdeel van een woningrij of gebouw met ook betere energielabels. Die woningen pakken we dan ook meteen aan. Dat zijn er ongeveer 300.

We verduurzamen elk jaar ongeveer 200 woningen

De verduurzaming van woningen met een energielabel E, F of G is een flinke klus. En door de hoge energie prijzen is het nog belangrijker geworden om dit snel te doen. We pakken daarom zoveel mogelijk woningen per jaar aan. Dat zijn elk jaar zo’n 200. Uiterlijk eind 2028 zijn dan alle woningen met energielabel E, F of G klaar. En we proberen dit nog sneller te doen. Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen. Zodat we in 2023 van start kunnen met een aannemer.

Daarna woningen met energielabel C of D

We kunnen niet alle woningen tegelijk aanpakken. Daarom zijn de woningen met energielabel C of D aan de beurt als de woningen met energielabel E, F en G klaar zijn. Woningen met energielabel A of B zijn al goed geïsoleerd. Daar heeft meer isoleren in de meeste gevallen geen zin. Wel komen deze woningen later nog in aanmerking voor een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen, als ze die nog niet hebben. Het dak moet dan wel geschikt zijn voor zonnepanelen.

Begrippenlijst

* Warmtevraag:
Dat is de hoeveelheid gas en elektriciteit die er
nodig is om een huis warm te houden.

** (Hybride) warmtepomp:
Een warmtepomp vervangt een CV-ketel en
verwarmt je huis. Bij een hybride warmtepomp
houd je de CV-ketel. De CV-ketel springt dan bij
als het buiten erg koud is.

*** Energielabel:
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig
een huis is. Hoe lager het energielabel van het
huis, hoe meer energie er nodig is om het te
verwarmen. Energielabel A is hoog, energielabel
G is laag.

Wat is verduurzaming?

Bij het verduurzamen van een woning pak je altijd eerst ‘de jas’ van de woning aan. Dat betekent dat we het dak, de buitenmuren en de vloer isoleren en isolerend glas plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de woning niet onnodig warmte verliest. Ook voegen we duurzame energiebronnen toe, zoals zonnepanelen of in sommige gevallen een (hybride) warmtepomp. Wat we doen verschilt per woning.

Dit is niet alles: ook verduurzaming door renovatie- en nieuwbouw

Er zijn ook andere woningen die we verduurzamen. Dit zijn woningen in projecten waarbij we renoveren of slopen met vervangende nieuwbouw. Bij nieuwbouw maken we de woning ook meteen gasloos. Voorbeelden van deze projecten zijn onder andere 200 woningen in Bedum (renovatie en sloop/nieuwbouw) en 220 woningen in Groningen in de wijk Oosterhoogebrug (renovatie). 

Bron: Dit artikel komt uit de Op Stee van juni 2022.