In het nieuws: ventilatie

In de media en op social media is aandacht besteed aan vocht- en schimmelproblemen bij een aantal huurwoningen in Bedum. Wierden en Borgen heeft een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de klachten. De bewoners hebben een aanbod ontvangen om de klachten te verhelpen. Inmiddels worden de werkzaamheden uitgevoerd.

In Middelstum heeft ook een aantal bewoners klachten gemeld. Inmiddels worden deze woningen versterkt vanwege de aardbevingsproblematiek. Daarmee worden ook de betreffende vocht- en schimmelproblemen opgelost.

Categoriƫen

Hoe zijn de bewoners geĆÆnformeerd en betrokken?

Wierden en Borgen heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van de klachten. De bewoners zijn in de zomer van 2017 geïnformeerd over de uitkomsten. Naar aanleiding van het onderoek is een aanpak per straat ontwikkeld. Deze aanpak is gedeeld met de bewoners. Elke bewoner heeft vervolgens een persoonlijk voorstel ontvangen om de vocht/ en schimmelklachten te verhelpen. Bewoners konden aangeven of ze gebruik wilden maken van dit aanbod. Begin 2018 is gestart met de uitvoering van de werkzaamheden, deze worden in het voorjaar afgerond.  

Het Huurdersplatform Bedum - Ten Boer is nauw betrokken bij de aanpak.

Waardoor worden de klachten in de woningen veroorzaakt?

Uit onderzoekt bleek dat er verschillende oorzaken waren voor de klachten met vocht en schimmel:

  • Ontbreken van (voldoende) ventilatie
  • Beperkte isolatie van de woningen

Als bewoners zelf te weinig ventileren in de woning kan dat ook zorgen voor klachten. Bijvoorbeeld als een woning onvoldoende geventileerd wordt na het douchen of koken. Ook als er veel was in de woning hangt te drogen kan dat leiden tot vocht- en schimmelproblemen. We gaan bewoners beter informeren over de mogelijkheden om vocht en schimmelproblemen te voorkomen.

Wat doet Wierden en Borgen om de klachten op te lossen?

Wierden en Borgen heeft alle klachten geinventariseerd en onderzoek uitgevoerd in de betreffende woningen. Op basis daarvan is een aanpak per straat gemaakt. 

Bewoners hebben inmiddels een aanbod ontvangen om maatregelen uit te laten voeren.

Individuele klachten over vocht of schimmel worden altijd rechtstreeks in behandeling genomen via een reparatieverzoek. Een opzichter van Wierden en Borgen gaat dan bij de bewoner langs om de klachten te bespreken en een oplossing te zoeken voor het probleem.