Het project Duurzaam Thuis voeren we uit in Bedum, Garmerwolde, Onderdendam, Ten Boer, Roodeschool en Uithuizermeeden. Op deze pagina vind je meer informatie over het deelproject in Bedum.
In Bedum krijgen 86 woningen een opknapbeurt. Alle woningen worden verduurzaamd en verbeterd. De bewoners krijgen een toekomstbestendige, comfortabelere woning met lagere energielasten.
De nieuwe geïsoleerde bergingen zijn geleverd en geplaatst op De Roterij. Wist u dat dit prefab bergingen zijn? Prefab is een Engelse afkorting en betekent prefabricated. In het Nederlands is dat vooraf gebouwd. De fabrikant maakt de beringen in delen klaar in de fabriek en brengt deze delen naar de wijk. De hijskraan tilt de delen over de woningen. De aannemer zet de berging in de achtertuin in elkaar en sluit de elektra aan. Daarna kunnen de bewoners gebruik maken van hun nieuwe, goed geïsoleerde berging.
(klik op de afbeelding om de hele afbeelding te zien).
De bewoners zijn vandaag druk bezig met opruimen. De eerste container was voor 11.00 uur 's ochtends al vol! De afspraak is: vol = vol en dan komt er een nieuwe. De bewoners hebben het wachten op de 'wissel van containers' benut om thuis een bakkie koffie te doen. Daarna hebben ze hun schouders er weer onder gezet en zijn verder gegaan met opruimen.
De aannemer heeft ruimte nodig voordat hij aan de slag kan in de woning. Op zolder is heel veel ruimte nodig! Het blijkt dat mensen vaak nog spullen op zolder hebben staan die zij al lang niet meer gebruiken en ook niet meer gaan gebruiken. Een goed moment om de spullen die weg kunnen nu ook echt weg te doen.
De aannemer plaatst een afvalcontainer op donderdag 2 juni. Deze komt vlak bij de blokken D, E en F te staan. Lekker dichtbij, dus niet de hele wijk door met spullen. Bewoners kunnen de spullen die niet bruikbaar meer zijn hierin doen.
Liever spullen naar de kringloop? Dat kan ook. Tijdens de opruimdag is een medewerker van Kingloop Bedum 4 you aanwezig. Hij beoordeelt of de spullen geschikt zijn. Wij brengen die spullen naar de kringloopwinkel.
Deze dag is alleen voor de bewoners van blok D, E en F van project Duurzaam Thuis in Bedum 1. Voor de bewoners van de andere blokken organiseren we later nog opruimdagen.
Woningstichting Wierden en Borgen organiseerde op vrijdag 22 april samen met aannemer Van Wijnen een opruimdag. Op maandag 25 april startte Van Wijnen met de renovatie en verduurzaming van de woningen in dit deelproject. Om de werkzaamheden uit te voeren moeten onder andere de zolders zijn leeggeruimd. Uit ervaring weten we dat op zolders vaak spullen staan die eigenlijk wel weg kunnen. Van Wijnen plaatste daarom een afvalcontainer in de wijk. Ook Kringloop ‘Bedum 4 you’ was aanwezig om herbruikbare spullen mee te nemen. Tijdens het project zal Van Wijnen meerdere van deze opruimdagen organiseren.
“We zijn blij met de containers en laten het verder over ons heen komen”, gaven aanwezige huurders aan.
De bewoners van het project Duurzaam Thuis in Bedum 2 hebben massaal ingestemd met het verbeter-/verduurzamingsvoorstel. De 35 grondgebonden woningen krijgen door de maatregelen allemaal energielabel A+. In het najaar begint de aannemer aan de eerste woning.
De aannemer heeft ruimte nodig voordat hij aan de slag kan in de woning. Op zolder is heel veel ruimte nodig! Het blijkt dat mensen vaak nog spullen op zolder hebben staan die zij al lang niet meer gebruiken en ook niet meer gaan gebruiken. Een goed moment om de spullen die weg kunnen nu ook echt weg te doen.
De aannemer plaatst een afvalcontainer op vrijdag 22 april. Deze komt vlak bij de blokken A, B en C te staan. Lekker dichtbij, dus niet de hele wijk door met spullen. Bewoners kunnen de spullen die niet bruikbaar meer zijn hierin doen.
Liever spullen naar de kringloop? Dat kan ook. Tijdens de opruimdag is een medewerker van Kingloop Bedum 4 you aanwezig. Hij beoordeelt of de spullen geschikt zijn. Wij brengen die spullen naar de kringloopwinkel.
Deze dag is alleen voor de bewoners van blok A, B en C van project Duurzaam Thuis in Bedum 1. Voor de bewoners van de andere blokken organiseren we later nog opruimdagen.
De aannemer heeft voor het uitvoeren van de werkzaamheden een opslagplaats voor materialen nodig. Deze opslagplaats noemen we de bouwplaats.
De bouwplaats komt op de parkeerplaatsen voor de woningen aan Kuipersrijge 1 t/m 9. Deze centrale plek is in overleg met de gemeente gekozen.
De aannemer richt in week 15 de bouwplaats in.
Hij plaatst in de week van 11 t/m 15 april onder andere een opslagcontainer voor hemzelf, opslagcontainers voor onderaannemers en andere materialen.
Een bouwplaats draagt bij aan een veilige manier van werken.
Dit is belangrijk voor de medewerkers en voor omwonenden.
Eind april start de aannemer met de werkzaamheden voor het project Duurzaam Thuis. Ter voorbereidingen hierop, controleert TotalWall de spouwankers.
TotalWall controleert op maandag 28 en dinsdag 29 maart de woningen aan:
- De Haken 13, 29 en 30
- Kuipersrijge 9
- De Blink 2, 18 en 20
- De Roterij 44 en 54
Een spouwanker verbindt de binnenmuur en buitengevel met elkaar. Zo ontstaat een stabiele constructie. Medewerkers van TotalWall beoordelen bij verschillende gevels op meer plekken de staat van de spouwankers. Zij kunnen dit onderzoek op twee manieren uitvoeren. Ze maken boorgaten in de buitengevel en met een kleine camera kijken zij in de spouw. Een andere manier om een spouwanker onderzoek uit te voeren is door een aantal bakstenen tijdelijk te verwijderen. Zo zien zij of er problemen met spouwankers zijn. Na het onderzoek herstellen zij de boorgaten en metselen bakstenen weer terug op hun plek.
Mussen zoeken in het voorjaar een plek om te nestelen. Een goede plek voor een nest is net onder de dakpannen. Als ze hier een nest bouwen, dan raakt deze beschadigd door de werkzaamheden. Om te voorkomen dat ze daar een nest maken, plaatst Van Wijnen vogelwering in de dakgoten. De mussen vinden dan een andere nestplek. Hiervoor hebben we al eerder nestkasten in de buurt opgehangen. Van Wijnen plaatst vanaf vandaag de vogelwering in de dakgoten aan de voorkant en achterkant van de woning.
Afgelopen week ontvingen de bewoners Woonupdate 4 op de deurmat. Wilt u deze ook lezen? Dat kan! U vindt de Woonupdate onderaan deze pagina bij Belangrijke documenten.
De bewoners van het project Duurzaam Thuis in Bedum 1 hebben ingestemd met het verbeter-/verduurzamingsvoorstel. De 49 grondgebonden woningen hebben nu gemiddeld energielabel C en krijgen door de maatregelen allemaal energielabel A+. In april beginnen we aan de eerste woning.
Vanaf eind november kunt u medewerkers van Takkenkamp in uw straat aan het werk zien. Zij maken met een warmtebeeldcamera opnames van de gevels. Op deze wijze bepalen zij de huidige isolatiewaarde van de spouw. Zo weten zij welke werkzaamheden ze moeten uitvoeren om de spouw optimaal te isoleren. Voor deze werkzaamheden hoeven de medewerkers van Takkenkamp niet in uw woning te zijn.
Praat en denk mee! Woont u in één van de woningen binnen het project en vindt u het leuk om mee te denken en te praten? Dat kan! Meld u aan als bewonersvertegenwoordiger. U heeft dan een belangrijke taak tijdens de voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden. Interesse? Lees dan de flyer 'bewonersvertegenwoordiger' onderaan deze pagina bij 'belangrijke documenten'.
We verwachten in het eerste halfjaar van 2022 iedereen te kunnen ontvangen in een modelwoning. Daar informeren wij u over de plannen. Volgens de huidige planning start de aannemer in het tweede kwartaal met de werkzaamheden in Bedum. Vervolgens gaan we via Onderdendam naar Uithuizermeeden en Roodeschool. Zodra we daar klaar zijn voeren we de werkzaamheden uit in Ten Boer en Garmerwolde.
Niet alles wat we doen is zichtbaar, maar het plan om uw woning te verbeteren en verduurzamen is klaar. We gaan u hier alles over vertellen, zodra de modelwoning klaar is. De aannemer maakt namelijk eerst een modelwoning. Dit is een woning waarin hij alle werkzaamheden uitvoert die in het plan staan. De aannemer maakt twee modelwoningen in Bedum, aan De Roterij 44 en Kuipersrijge 9.
De aannemer en de onderaannemers zijn de komende periode dus al in uw buurt aan het werk.
Zodra de modelwoning klaar is, ontvangt u van ons een uitnodiging om te komen kijken hoe de werkzaamheden eruit zien als deze klaar zijn.
Samen met de leden van de projectcommissie bedachten we een nieuwe projectnaam die beter bij het project past. We gaan uw woning verbeteren en verduurzamen. Het is uw thuis; een fijner en comfortabeler thuis voor nu en in de toekomst. We noemen het project daarom vanaf nu: “Duurzaam Thuis”.
De komende week valt de nieuwsbrief bij de bewoners op de deurmat. Wilt u deze al vast lezen? Dat kan! U vindt de nieuwsbrief onderaan deze pagina bij Belangrijke documenten.
Wij hebben architectenbureau pdb|design gevraagd om werkzaamheden uit te voeren ter voorbereiding op de dakwerkzaamheden. Hiervoor bezoekt pdb|design in augustus de projectwoning in Bedum. Zij zal ook foto's maken van de buitenzijde van de woningen die in het project vallen.
Dit was de laatste reguliere bijeenkomst met de leden van de projectcommissie. We hebben hen bedankt voor hun inzet en betrokkenheid tijdens de afgelopen maanden. Mede dankzij hen zijn we gekomen tot een concept verbeter-/verduurzamingsvoorstel. (project H3V fase 1b)
Eind mei ontvingen de bewoners een enquête waarin wij hen vroegen naar hun ervaringen en wensen. Wat geweldig om te zien hoeveel respons wij mochten ontvangen! Geweldig dat zo veel bewoners hebben aangegeven niet te kunnen wachten dat de werkzaamheden worden uitgevoerd! We gaan met de uitkomsten aan de slag en het definitieve verbeter-/verduurzamingsvoorstel opstellen. Tijdens keukentafelgesprekken bespreken we dit voorstel met de bewoners. (project H3V fase 1b)
De komende week valt de nieuwsbrief bij de bewoners op de deurmat! Wilt u deze al vast lezen? Dat kan! U vindt de nieuwsbrief onderaan deze pagina bij Belangrijke documenten. (project H3V fase 1b)
Tijdens dit overleg bespreken de aanwezigen onder andere de concept-enquête. De enquête is een behoeftepeiling die alle bewoners zullen ontvangen. Het doel is om de ervaringen en wensen op te halen, om te komen tot een definitief plan dat aansluit bij de doelen van Wierden & Borgen en de wensen en behoeften van de bewoners. (project H3V fase 1b)
Het projectteam deelt de stand van zaken van de voorbereidende werkzaamheden. De leden adviseren het projectteam over mogelijke manieren van communiceren met de bewoners voor en tijdens uitvoering van de werkzaamheden. (project H3V fase 1b)
Uit onderzoek is gebleken dat de huismus, vleermuis en gierzwaluw zich hebben gehuisvest in de woningen. Voordat gestart mag worden met de werkzaamheden moet voor deze dieren een vervangende plek geregeld zijn. In de komende weken hangt aannemersbedrijf Doornbos nestkasten en vleermuiskasten op in de straat. Ook omwonenden hebben met plezier hun gevels beschikbaar gesteld om nestkasten aan te hangen. We zijn heel blij met deze enthousiaste medewerking. (project H3V fase 1b)
Een aantal leden heeft hun werkelijke gebruikscijfers van stoken en elektra gedeeld. Op basis hiervan heeft heeft projectteam doorberekend wat de mogelijke besparingen in woonlasten zijn na uitvoering van verschillende verbeter- en/of verduurzamingswerkzaamheden. (project H3V fase 1b)
Het projectteam bespreekt met de leden de planning en de mogelijke werkzaamheden die uitgevoerd worden. Daarnaast bespreken ze de stand van zaken van de overige werkzaamheden die in voorbereiding op het project worden uitgevoerd, waaronder het dakpannenonderzoek en de werkzaamheden in relatie tot Wet Natuurbescherming. (project H3V fase 1b)
Op verzoek van de leden staat deze bijeenkomst grotendeels in het teken van het huurbeleid. Een van de beleidsmedewerkers van Wierden & Borgen geeft een uitgebreide presentatie over dit onderwerp. (project H3V fase 1b)
De bewoners van de woningen met een versterkingsadvies ontvangen een brief waarin zij hierover geïnformeerd worden. Deze woningen maken geen deel meer uit van dit project. (project H3V fase 1b)
De leden van de projectcommissie en het projectteam bespreken de huidige stand van zaken van het project waaronder de uitkomsten van het dakpannenonderzoek en de gevolgen van het versterkingsadvies van NCG. (project H3V fase 1b)
Ter voorbereiding op het definitieve plan voert Buro BMI een dakpannenonderzoek uit. Hieruit blijkt welke dakpannen nog voldoen en bij welke woningen we tijdens de uitvoering van de werkzaamheden de dakpannen gaan vervangen. (project H3V fase 1b)
Tijdens een interactieve workshop delen de leden van de projectcommissie hun ervaringen en wensen. Het projectteam en de leden bespreken de plannen en de geplande onderhoudswerkzaamheden. (project H3V fase 1b)
NCG geeft op basis van een nieuwe rekenmodel een versterkingsadvies voor woningen in het aardbevingsgebied. Hiervan vallen 66 woningen op dat moment nog binnen dit project. Deze woningen worden ondergebracht in een ander project. (project H3V fase 1b)
De leden van de projectcommissie krijgen inzicht in de uitkomsten van de behoeftepeiling van juli 2020. Daarnaast geeft installateur Feenstra een presentatie over de toepassing van mogelijke installaties. (project H3V fase 1b)
De projectcommissie is een sparringpartner die meedenkt over goede oplossingen bij het verduurzamen en verbeteren: een klankbordgroep die scenario’s bedenkt en beoordeelt en weet wat er leeft bij bewoners.
Tijdens deze bijeenkomsten bespreekt het projectteam met de leden van de projectcommissie de lopende zaken om te komen tot een plan dat aansluit bij de behoeften en wensen van Wierden en Borgen én de bewoners. Namens de Huurdersvereniging is ook iemand aanwezig bij deze bijeenkomsten.
Bij "belangrijke documenten" vindt u een overzicht waarin de leden van de projectcommissie vermeld staan. (project H3V fase 1b)
Het projectteam voert een behoeftepeiling uit onder circa 10% van de bewoners. Het team gaat langs bij de huurders om te informeren naar hun ervaringen, wensen en behoeften. De uitkomsten hiervan worden meegenomen in het opstellen van het projectplan. (project H3V fase 1b)
Samen verbeteren en verduurzamen: de bewoners ontvangen een oproep om zich aan te melden voor de projectcommissie. Samen met de projectcommissie gaat Wierden & Borgen de plannen om te verbeteren en verduurzamen verder uitwerken. (project H3V fase 1b)
De bewoners ontvangen een brief waarin staat vermeld dat Wierden & Borgen met NAM een finale regeling is overeengekomen. Deze regeling is aanleiding tot dit project. (project H3V fase 1b)
Wil je op de hoogte blijven van de plannen en werkzaamheden van Duurzaam Thuis in Bedum? Laat dan hieronder je e-mailadres achter. Je krijgt een mail wanneer we weer een update plaatsen.
Hier plaatsen wij onze woonupdates en andere belangrijke documenten.