Huisbewaring

Header afbeelding

Als u langere tijd niet in uw huis kunt wonen met een aantoonbare reden, mag iemand anders tijdelijk in uw huis wonen. Dit noemen we huisbewaring. Hiervoor heeft u wel onze toestemming nodig.

Voorwaarden huisbewaring

U moet voldoen aan onderstaande voorwaarden. Als u hier niet aan voldoet, dan wijzen wij uw aanvraag af. Als wij uw aanvraag goedkeuren, dan ondertekenen de huisbewaarder, u en Wierden en Borgen een huisbewaarderschapsverklaring.

  • Huisbewaring mag maximaal 1 jaar duren;
  • U mag geen huurachterstand hebben of hebben gehad;
  • U mag geen overlast veroorzaken of hebben veroorzaakt;
  • U blijft verantwoordelijk voor de woning;
  • U mag geen huisbewaarderschap aanvragen met het doel de woning door anderen te laten onderhuren;
  • U mag als huurder geen hogere vergoeding vragen aan de huisbewaarder dan de huur die u voor de woning betaalt;
  • De huisbewaarder schrijft zich op uw adres in bij de gemeente;
  • Diegene die huisbewaarder wordt mag niet in negatieve zin bij ons bekend staan.

Huisbewaring beëindigen

Het huisbewaarderschap eindigt in ieder geval aan het einde van de afgesproken periode. Na de huisbewaringsperiode kunt u zelf weer in de woning gaan wonen of de huur van de woning opzeggen. Dit moet u tenminste 1 maand voor het einde van de huisbewaringsperiode bij ons aangeven.

Onderverhuur niet toegestaan

Het verhuren van uw woning aan anderen noemen we onderverhuur. Dit is niet toegestaan en kan leiden tot ontbinding van uw huurcontract.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over huisbewaring.

Wat moet ik doen als ik de huurovereenkomst van mijn woning eerder wil laten eindigen dan de afgesproken periode voor huisbewaarderschap?

Dan zegt u de huur op. De opzegtermijn is één maand. U moet zelf de huisbewaarder informeren. De huisbewaarder moet de woning uiterlijk op de einddatum verlaten.

Kan de huisbewaarder medehuurder worden?

Nee, dat kan niet. Aan het einde van de periode verlaat de huisbewaarder de woning. Ook als u besluit niet meer zelf in de woning te wonen. De huisbewaarder moet zelf zorgen voor andere woonruimte.

Mag ik tussentijds een andere huisbewaarder voorstellen?

We spreken huisbewaring met u af voor een bepaalde periode. Wil de huisbewaarder de woning eerder verlaten? Dan mag u voor de periode die nog loopt een andere huisbewaarder voorstellen. U heeft hiervoor wel onze toestemming nodig

Heeft huisbewaring invloed op mijn huurtoeslag?

Het kan zo zijn dat u door het huisbewaarderschap minder of geen huurtoeslag krijgt. U moet het huisbewaarderschap namelijk melden bij de Belastingdienst. De huisbewaarder moet zich inschrijven op het adres bij de gemeente. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over huurtoeslag bij huisbewaarderschap. U kunt de Belastingdienst ook bereiken via 0800 -0543 of kijk op de website van de Belastingdienst. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, identiteitskaart, loonstrook en rijbewijs.

De huisbewaarder komt niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.