Asbest

Header afbeelding

Tot 1994 werd er asbest gebruikt bij de bouw van nieuwe woningen. In Nederland hebben we strenge regels voor omgang met asbest, omdat asbestvezels schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom heeft Wierden en Borgen alle zichtbare en tastbare asbest in de huurwoningen (bouwjaar 1994 of eerder) in kaart gebracht. We verwijderen het asbest niet, tenzij er een calamiteit is. Als wij toch besluiten om asbest weg te halen, dan laten we dat op tijd aan u weten.

Asbest in huurwoningen

Asbest is een mineraal dat goed tegen vuur en zuren bestand is. Het leek daarom een ideaal bouwmateriaal. In 1994 werd duidelijk dat vezels van asbest schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het gebruik van asbest sindsdien verboden. In huurwoningen van Wierden en Borgen die tussen 1945 en 1994 gebouwd zijn, zit soms asbest verwerkt.

In de woning moet een meterkastkaart hangen waarop staat aangegeven waar het asbest heeft gezeten of waar het nog zit. Mocht er geen meterkastkaart aanwezig zijn, dan maken wij deze voor u. Neem daarvoor contact met ons op. 

 

Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest is pas gevaarlijk wanneer er losse vezels vrijkomen. Dat gebeurt als het materiaal beschadigd raakt, bijvoorbeeld tijdens sloop, brand of het bewerken van het materiaal. Beschadigd asbest laat Wierden en Borgen direct verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over asbest

Waar vind ik meer informatie over asbest in woningen?

Op de website van de rijksoverheid vindt u meer informatie over asbest.

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Neem altijd contact met ons op als u asbest wilt laten verwijderen. Gaat u klussen op een plek waarvan u vermoedt dat er asbest zit? Wacht dan met uw werkzaamheden en neem contact op met Wierden en Borgen.  

Wanneer verwijderen jullie asbest in een woning?

Wierden en Borgen verwijdert het asbest niet, tenzij er een calamiteit is. Op uw meterkastkaart kunt u zien of en waar er nog asbest aanwezig is in uw woning. Als wij toch besluiten om asbest planmatig te verwijderen, dan informeren wij u hierover.

Wat is niet-hechtgebonden asbest?

Niet-hechtgebonden asbest is asbest dat gemakkelijk afbrokkelt. Hierdoor kunnen na verloop van tijd spontaan asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld aanraking, trillingen en andere niet- mechanische bewerkingen. Hechtgebonden asbest kan voorkomen in woningen van voor 1994. Als u denkt dat u niet-hectgebonden asbest in uw woning heeft, neem dan contact met ons op. 

Wat is hechtgebonden asbest?

In hechtgebonden asbest zit veel cement, lijm of kunststof. De asbestvezels zitten goed verankerd in het materiaal. De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht is hierdoor klein. Hechtgebonden asbest kan voorkomen in woningen van voor 1994.

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.