Tooltip content here Menu

Asbest

Tot 1994 werd er asbest gebruikt bij de bouw van nieuwe woningen. In Nederland hebben we strenge regels voor omgang met asbest, omdat asbestvezels schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom heeft Wierden en Borgen alle zichtbare en tastbare asbest in de huurwoningen (bouwjaar 1994 of eerder) in kaart gebracht. We verwijderen het asbest niet, tenzij er een calamiteit is. Als wij toch besluiten om asbest weg te halen, dan laten we dat op tijd aan je weten.

Asbest in huurwoningen

Asbest is een mineraal dat goed tegen vuur en zuren bestand is. Het leek daarom een ideaal bouwmateriaal. In 1994 werd duidelijk dat vezels van asbest schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het gebruik van asbest sindsdien verboden. In huurwoningen van Wierden en Borgen die tussen 1945 en 1994 gebouwd zijn, zit soms asbest verwerkt.

In elke woning hangt een meterkastkaart. Op die kaart staat waar het asbest heeft gezeten of waar het nog zit. Heb je geen meterkastkaart? Dan maken wij deze voor je. Neem daarvoor contact met ons op. 

 

Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest is pas gevaarlijk wanneer er losse vezels vrijkomen. Dat gebeurt als het materiaal beschadigd raakt, bijvoorbeeld tijdens sloop, brand of het bewerken van het materiaal. Beschadigd asbest laat Wierden en Borgen direct verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over asbest

Waar vind ik meer informatie over asbest in woningen?

Op de website van de rijksoverheid vind je meer informatie over asbest.

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Neem altijd contact met ons op als je asbest wilt laten verwijderen. Ga je klussen op een plek waarvan je vermoedt dat er asbest zit? Wacht dan met de werkzaamheden en neem contact op met Wierden en Borgen.  

Wanneer verwijderen jullie asbest in een woning?

Wierden en Borgen verwijdert het asbest niet, tenzij we het moeten verwijderen voor werkzaamheden of als er een noodsituatie is. Op de meterkastkaart in jouw woning kan je zien of en waar er nog asbest is in jouw woning. Als wij toch besluiten om asbest te verwijderen, dan informeren wij je hierover.

Wat is niet-hechtgebonden asbest?

Niet-hechtgebonden asbest is asbest dat gemakkelijk afbrokkelt. Hierdoor kunnen na verloop van tijd spontaan asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld aanraking, trillingen en andere niet- mechanische bewerkingen. Hechtgebonden asbest kan voorkomen in woningen van voor 1994. Denk je dat je niet-hechtgebonden asbest in jouw woning hebt? Neem dan contact met ons op. 

Wat is hechtgebonden asbest?

In hechtgebonden asbest zit veel cement, lijm of kunststof. De asbestvezels zitten goed vast in het materiaal. De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht is hierdoor zeer klein. Hechtgebonden asbest kan voorkomen in woningen van voor 1994.

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.