Tooltip content here Menu

Overlast

Overlast van buren of andere buurtbewoners kan je woonplezier flink bederven. Dat is erg vervelend. We leggen je graag uit wat je kunt doen en hoe wij en andere organisaties je kunnen helpen.

Wat kun je doen?

1: Probeer het eerst zelf op te lossen

Ga het gesprek aan met de persoon van wie je last hebt. Wees eerlijk en vriendelijk en zeg wat je graag anders zou willen. Het kan zijn dat iemand niet weet dat je last hebt van zijn of haar gedrag. 

2: Schakel hulp in als je er samen niet uitkomt

Als je er met jouw buren niet uitkomt, kun je buurtbemiddeling inschakelen. Deze hulp is gratis. Buurtbemiddelaars luisteren naar jou en naar je buren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. De buurtbemiddelaars helpen jullie samen een oplossing te vinden.

3: Blijft de overlast? Dan helpen wij graag

Heeft Buurtbemiddeling niet geholpen? Is er sprake van ernstige en structurele overlast? Meld de overlast via dit online formulier of bel ons, dan kijken we wat wij voor u kunnen betekenen.

Bij langdurige, zware overlast kunnen we in samenwerking met de politie, gemeente en hulpverlening aanvullende voorwaarden en afspraken maken. Pas wanneer deze afspraken geen effect hebben, overwegen we juridische stappen.

Ik wil contact met Buurtbemiddeling

Gemeente Groningen

WerkPro

Telefoon: 06 412 986 77 (coördinator Anouk Junius)
E-mail: info@buurtbemiddelinggroningen.nl 
Website: www.werkpro.nl/buurtbemiddeling 

Gemeente Het Hogeland

Mensenwerk Hogeland

Telefoon: (0595) 745090
Contactpersoon: Karin Spijk
E-mail: k.spijk@mensenwerkhogeland.nl
Website: www.mensenwerkhogeland.nl

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Als je belt tussen 09:00 en 11:00 uur krijg je direct één van de medewerkers aan de lijn. Na 11:00 uur schrijven ze jouw gegevens op en bellen ze je de volgende werkdag terug.

Gemeente Eemsdelta

Cadanz Welzijn

Telefoon: (0596) 745 024
Contactpersoon: Lisette Stuut
E-mail: info@cadanzwelzijn.nl
Website: https://cadanzwelzijn.nl/ 

Veelgestelde vragen

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

Ja, daarvan kun je melding doen. Dan kijken we wat we kunnen doen. Ook hiervoor gelden de stappen die we noemen op over het aanpakken van overlast.

Ik woon in een straat met huurders en kopers en ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

Wij kunnen hierin niet bemiddelen. In sommige gemeenten kun je buurtbemiddeling inschakelen. Ook kun je deze overlast melden bij de politie of de gemeente.

Waarom kan ik overlast niet anoniem melden?

Als je een melding doet gaan we in gesprek met de veroorzaker van de overlast. Vaak lossen we problemen in overleg op, maar soms komt het tot een rechtzaak. In dat geval mogen we anonieme meldingen niet gebruiken als bewijs. Daarom vragen we je om jouw gegevens. We gebruiken je gegevens nooit zonder jouw toestemming. Je geeft dus vooraf aan of we jouw gegevens mogen gebruiken.

Kunnen jullie juridische stappen ondernemen tegen mijn buren?

Helpt echt niets meer in jouw situatie? En heb je aantoonbare pogingen gedaan om de overlast te stoppen? Dan kan Wierden en Borgen een rechter vragen de woning te ontruimen (de huurder uit huis zetten). Dit doen wij alleen bij zeer ernstige overlast met genoeg bewijs. Voor bewijs moet jij zorgen. Schrijf daarom steeds op waarvan en wanneer je overlast ervaart. De rechter bepaalt uiteindelijk of we de veroorzaker van de overlast uit huis mogen zetten.

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.