Tooltip content here Menu

Energiebespaartips

Wat kan je allemaal doen om energie te besparen?
Op deze pagina geven we je graag een aantal belangrijke tips.

Hou je meterstanden bij

Zo kan je bekijken hoeveel elektriciteit, gas en water je gebruikt. Bijvoorbeeld om te koken, tv te kijken en de verwarming aan te zetten.

Hoe kan ik dat doen?

Je kan je meterstanden bijhouden door de meterstanden in de meterkast eens in de zoveel tijd op te schrijven. Je kan ook een gratis app gebruiken. De meeste energieleveranciers hebben er één. Kijk hiervoor op de website van jouw energieleverancier.

Wat is het voordeel?

Zo snap je beter hoe en waarop je kunt besparen. Als je het een tijdje doet, zie je dat je door bijvoorbeeld korter te douchen en je deuren achter je dicht te doen, je energierekening daalt. Dan kan besparen zelfs een beetje leuk worden. Of een wedstrijdje met jezelf of je huisgenoten opleveren.

Vakman met energiebespaarproducten
Groente snijden

Besparen op stookkosten

Minder kosten voor verwarmen van je huis

Dit kun je beter niet doen

Vanwege je eigen veiligheid en gezondheid

Zet je cv-ketel nooit helemaal uit

Als je je cv-ketel helemaal uitzet, kan je in de winter vocht en schimmel in je woning krijgen. Dat is erg slecht voor je gezondheid. Bovendien kunnen de leidingen in je woning bevriezen. Of je cv-ketel kan kapotgaan. Dus dan heb je ook nog schade aan je huis. Of aan je eigen spullen. 

Pas de instellingen van je cv-ketel nooit zelf aan

Hierdoor kan je storingen krijgen. Of je cv-ketel doet het niet meer goed. Als een cv-ketel niet goed werkt, dan kan hij juist meer gas gaan verbruiken. Ook is er het gevaar dat je de verbranding in de war brengt. Daardoor heb je kans op koolmonoxidevergiftiging.

Trek nooit de stekker uit je hybride warmtepomp

Dan schakel je pomp uit. Dus doe dit niet. De kans is groot is dat je dan juist meer energie gaat verbruiken. En dus een hogere energierekening krijgt.

Gebruik geen bloempotkachel

Je ziet ‘m steeds meer: de bloempotkachel. Het is een terracotta bloempot op de kop. Met daaronder een stel waxinelichtjes. Het advies van de Brandweer is: Doe dit niet! Het levert nauwelijks warmte op. Bovendien is het gevaarlijk vanwege het risico op brand. Tenslotte komen er door de bloempot schadelijke stoffen vrij. Daardoor is het slecht voor je gezondheid.

Besparen op kosten voor elektriciteit

Besparen op kosten voor waterverbruik

Kijk voor meer informatie op het Energieloket

Elke gemeente heeft een digitaal Energieloket. Wil je meer weten over energie besparen of duurzamer wonen? Kijk er dan eens rond. Hieronder vind je een link het loket van jouw gemeente.