Zonnepanelen

Header afbeelding

Zonnepanelen zijn onderdeel van de verduurzaming van woningen. Het draagt bij aan het halen van ons doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn. En het zorgt voor een lagere energierekening voor onze huurders. We zijn van plan om op al onze huurwoningen zonnepanelen aan te brengen. Hier geldt wel: als het dak geschikt is. Welke woningen krijgen zonnepanelen en wanneer? We vertellen je er graag meer over.

Zonnepanelen voor woningen met energielabel E, F of G

De woningen met een E-, F- en G-label krijgen zonnepanelen, maar dat wordt gedaan in combinatie met andere maatregelen, zoals het isoleren van de woning. Na de verduurzaming hebben deze woningen een energielabel A of beter. Als een woning met een E-, F- of G-label onder één dak zit met een woning met een beter label, wordt ook het betere label meteen verduurzaamd. Deze woningen worden de komende jaren aangepakt. We beginnen in 2023 en zijn in 2028 klaar. 

Zonnepanelen voor woningen met energielabel D, C of hoger

Bij de woningen die we op korte termijn niet zo grondig verduurzamen als de E, F en G-labels gaan we wel zonnepanelen plaatsen. We beginnen bij de woningen met de slechtste energielabels. In 2023 start de uitvoering. We maken de planning begin 2023 samen met de aannemers. 

Veelgestelde vragen

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen? Of kan ik zonnepanelen aanvragen?

Nee, op dit moment geven wij geen toestemming voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook kan je geen zonnepanelen aanvragen. We onderzoeken of -en op welke manier- we dit mogelijk kunnen maken.

We gaan zonnepanelen op al onze woningen plaatsen (op de voorwaarde dat het dak hiervoor geschikt is).

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak moet sterk genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen. Ook kijken wij  vooraf of er niet op korte termijn een dak(pan)vervanging gepland is. Daarnaast checken we of er geen dakkapel of dakraam in de weg zit. In sommige gevallen kan de richting van het dak zo ongunstig zijn dat er te weinig zonne-energie kan worden opgewekt. 

Wat is saldering en hoe werkt het?

Saldering betekent dat de energieleverancier de opbrengst van de zonnepanelen wegstreept tegen jouw energieverbruik. Lever je meer dan je verbruikt, dan geldt er een (lagere) vergoeding voor de energie. 

Let op: je energieleverancier moet over het hele jaar salderen. Zie je dat jouw energieleverancier per maand of kwartaal saldeert dan kun je bezwaar maken. Meer hierover vind je op de website van de Consumentenbond

Wanneer krijgt mijn woning zonnepanelen?

We verwachten dat de eerste helft van 2023 de planning op hoofdlijnen klaar is. 

Hoeveel zonnepanelen krijg ik op mijn dak?

We willen graag 8 zonnepanelen bij iedere woning plaatsen. Dat kan alleen als het dak daarvoor geschikt is. 

Heb je op dit moment minder zonnepanelen en wil je er graag nog een aantal? Helaas is dat technisch niet mogelijk. De omvormer is niet geschikt voor het uitbreiden van het aantal zonnepanelen. 

Kan ik meer zonnepanelen bijkopen?

In principe krijgt elke woning 8 zonnepanelen. Het uitbreiden van het aantal zonnepanelen is helaas technisch niet mogelijk. De omvormer is niet geschikt voor het uitbreiden van het aantal zonnepanelen. 

Gaat mijn huur omhoog door zonnepanelen?

Ja, per zonnepaneel ga je iets meer huur betalen. Maar je totale woonlasten gaan omlaag doordat de zonnepanelen zorgen dat je minder betaalt voor energie.