Tooltip content here Menu

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn onderdeel van de verduurzaming van woningen. Het zorgt voor een lagere energierekening voor onze huurders. En het draagt bij aan het halen van ons doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn.  We zijn van plan om op al onze huurwoningen zonnepanelen aan te brengen, Als het dak hiervoor geschikt is. Welke woningen krijgen zonnepanelen en wanneer? We vertellen je er graag meer over.

Zonnepanelen voor woningen met energielabel E, F of G

De woningen met een E-, F- en G-label krijgen zonnepanelen. Deze leggen we tegelijk met de uitvoering van andere verduurzamingsmaatregelen, zoals het isoleren van de woning.

Zonnepanelen voor woningen met energielabel D, C of hoger

Op de woningen die we op korte termijn niet zo grondig verduurzamen als de E, F en G-labels gaan we zonnepanelen plaatsen. Per jaar kunnen we ongeveer 500 woningen voorzien van zonnepanelen. Als jouw woning aan de beurt is, krijg je hierover een brief.

Veelgestelde vragen

Mag ik zelf zonnepanelen plaatsen? Of kan ik zonnepanelen aanvragen?

Onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan om zelf zonnepanelen te plaatsen. Deze zonnepanelen mogen niet op het dak van je woning komen te liggen. De voorwaarden zijn als volgt:

  • De zonnepanelen komen op een schuurtje of iets soortgelijks.
  • Je koopt de zonnepanelen bij en laat ze installeren door een erkend installateur.
  • Je hebt toestemming gekregen van Wierden en Borgen via een ZAV-aanvraag.
  • In-dakpanelen zijn niet toegestaan.
  • De zonnepanelen blijven jouw eigendom.

Je kunt geen zonnepanelen bij ons aanvragen om op het dak van je woning te plaatsen. Wel gaan we zelf zonnepanelen op al onze woningen plaatsen (op de voorwaarde dat het dak hiervoor geschikt is en de huurder daar toestemming voor geeft). Als jouw woning aan de beurt ontvang je hierover van ons een brief.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak moet sterk genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen. Ook kijken wij  vooraf of er niet op korte termijn een dak(pan)vervanging gepland is. Daarnaast checken we of er geen dakkapel of dakraam in de weg zit. In sommige gevallen kan de richting van het dak zo ongunstig zijn dat er te weinig zonne-energie kan worden opgewekt. 

Wat is saldering en hoe werkt het?

Saldering betekent dat de energieleverancier de opbrengst van de zonnepanelen wegstreept tegen jouw energieverbruik. Lever je meer dan je verbruikt, dan geldt er een (lagere) vergoeding voor de energie. 

Let op: je energieleverancier moet over het hele jaar salderen. Zie je dat jouw energieleverancier per maand of kwartaal saldeert dan kun je bezwaar maken. Meer hierover vind je op de website van de Consumentenbond

Wanneer krijgt mijn woning zonnepanelen?

We zijn gestart met de label D woningen. Als je woning aan de beurt is ontvang je een brief met een akkoordverklaring. Zodra je deze getekend terug hebt gestuurd nemen we contact met je op over het vervolg.

Hoeveel zonnepanelen krijg ik op mijn dak?

We willen graag 8 zonnepanelen bij iedere woning plaatsen. Dat kan alleen als het dak daarvoor geschikt is. 

Heb je op dit moment minder zonnepanelen en wil je er graag nog een aantal? Helaas is dat technisch niet mogelijk. De omvormer is niet geschikt voor het uitbreiden van het aantal zonnepanelen. 

Kan ik meer zonnepanelen bijkopen?

In principe krijgt elke woning 8 zonnepanelen. Het uitbreiden van het aantal zonnepanelen is helaas technisch niet mogelijk. De omvormer is niet geschikt voor het uitbreiden van het aantal zonnepanelen. 

Gaat mijn huur omhoog door zonnepanelen?

Voor de plaatsing van de zonnepanelen betaal je servicekosten. Deze servicekosten zijn lager dan wat de zonnepanelen opbrengen. De zonnepanelen leveren jou dus geld op. Zelfs wanneer je terugleverkosten moet betalen aan je energieleverancier is de opbrengst voor jou hoger dan de totale kosten.

 

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.