Tooltip content here Menu

Wmo-aanpassingen

Wet maatschappelijk ondersteuning

Iedereen heeft recht op goede voorzieningen, hulp en ondersteuning om zelfstandig te kunnen wonen. Daarom is er de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die ervoor zorgt dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij. De Wmo vergoedt onder andere aanpassingen om langer thuis te kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan het rolstoeltoegankelijk te maken van je woning, het plaatsen van douchehulpmiddelen of het plaatsen van een traplift.

Wmo-aanvraag indienen

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarom heeft elke gemeente een apart zorgloket of Wmo-loket. Wil je een aanvraag doen? Dien deze dan in bij het Wmo-loket van jouw gemeente.

De uitvoering van de Wmo verschilt per gemeente, daarom kan Wierden en Borgen vaak geen antwoord geven op vragen over Wmo-aanpassingen. Wij raden je aan om jouw vragen over Wmo-aanpassingen te stellen aan je eigen gemeente. Je vindt de contactgegevens per gemeente hieronder.

Aangepaste woning via Woningnet

Heb je een lichamelijke beperking en gebruik je bijvoorbeeld een rolstoel? Wierden en Borgen heeft een aantal aangepaste woningen. De toewijzing in de gemeente Groningen gaat via Woonurgentie Groningen. Op hun website vind je meer informatie over hoe de toewijzing in zijn werk gaat. In de gemeente Het Hogeland en Eemsdelta kan je hiervoor contact opnemen met het WMO. De contactgegevens vind je hieronder.

Toiletpotten
Kranen

Wmo gemeente Het Hogeland

Wmo Gemeente Eemsdelta

Wmo gemeente Groningen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Wmo-aanpassingen

Moet ik betalen voor een Wmo-aanpassing?

Niet alle aanpassingen worden vergoed door de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het kan voorkomen dat je een eigen bijdrage betaalt. Het Wmo-loket van jouw gemeente geeft je hierover alle informatie.

Wat als de Wmo mijn gewenste aanpassing aan de woning niet vergoedt?

De gemeente bepaalt welke aanpassingen door de WMO worden vergoedt. Het kan zijn dat een aanpassing niet vergoed wordt. Wil je de gewenste aanpassing toch doorvoeren? Dan regel en betaal je deze zelf. Als je zelf niet in staat bent om de aanpassing te doen, kan je hiervoor een bedrijf inschakelen. Let op dat je voor sommige aanpassingen toestemmingen van Wierden en Borgen moet vragen. Meer informatie hierover vindt op de pagina Zelf klussen

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.