Wmo-aanpassingen

Header afbeelding

Wet maatschappelijk ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de juiste voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan wonen. De Wmo vergoedt aanpassingen om langer thuis te kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen in uw woning om deze rolstoeltoegankelijk te maken, het plaatsen van douchehulpmiddelen of het plaatsen van een traplift.

Wmo-aanvraag indienen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo. Elke gemeente heeft een apart zorgloket of Wmo-loket. Dien uw aanvraag in bij het wmo-loket van uw gemeente.

Let op, gemeenten hebben veel beleidsvrijheid in de vormgeving en uitvoering van de Wmo. Dit verschilt daarom ook sterk per gemeente. Daarom kunnen wij u geen eenduidig antwoord geven op vragen over Wmo-aanpassingen. We raden u aan altijd contact op te nemen met uw gemeente.

MJJ 20200611 Wierdenborgen 3
MJJ 20200611 Wierdenborgen 6

Wmo gemeente Het Hogeland

Wmo Gemeente Eemsdelta

Wmo gemeente Groningen

Wmo gemeente Westerkwartier

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Wmo-aanpassingen

Moet ik betalen voor een Wmo-aanpassing?

Niet alle aanpassingen worden vergoed door de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het kan voorkomen dat u een eigen bijdrage betaalt. Het Wmo-loket van uw gemeente geeft u hierover alle informatie.

Wat als de Wmo mijn gewenste aanpassing aan de woning niet vergoedt?

De gemeente bepaalt welke aanpassingen door de WMO worden vergoedt. Het kan zijn dat een aanpassing niet vergoed wordt. Wilt u de gewenste aanpassing toch doorvoeren? Dan regelt en betaalt u deze zelf. Als u zelf niet in staat bent om de aanpassing te doen, kunt u hiervoor een bedrijf inschakelen. Let op dat u voor sommige aanpassingen toestemmingen van Wierden en Borgen moet vragen. Meer informatie hierover vindt op de pagina Zelf klussen

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.