Zelf klussen

Header afbeelding

Klussen in en om het huis

We vinden het belangrijk dat u van uw huis een thuis kunt maken. Veel dingen kunt u daarom naar eigen smaak inrichten en uitkiezen. Wilt u zelf gaan klussen? Dan stellen we wel een aantal voorwaarden om te waarborgen dat de woning veilig en kwalitatief goed blijft. Niet alleen voor u, maar ook voor de huurder die na u in de woning komt.

We leggen u op deze pagina uit waar u rekening mee moet houden, welke werkzaamheden u bij ons moet melden en waar u toestemming voor nodig hebt. Alle kosten voor de werkzaamheden zijn voor uw eigen rekening. Voor veranderingen aan woningen van Wierden en Borgen gelden de Algemene Huurvoorwaarden. In artikel 10 leest u de voorschriften die gelden als u iets wilt veranderen.

Wanneer heb ik toestemming nodig voor een verandering?

Wilt u iets veranderen? Bekijk dan het overzicht om te zien of u daar toestemming voor nodig hebt en of het altijd zo mag blijven. Het kan namelijk zijn dat u de verandering weer in oude staat moet herstellen als u verhuist. Twijfelt u of is het niet duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op.

Toestemming aanvragen voor een klus

Alle papieren voor uw klus op een rij om een aanvraag te doen? Vul dan het online formulier in. U ontvangt binnen vijf werkdagen reactie van ons.  

Regels en voorwaarden

1: Veilig en zonder overlast

Zorg ervoor dat u de werkzaamheden veilig uitvoert, zonder gevaar voor u en uw buren. De werkzaamheden mogen ook geen overlast opleveren. Wierden en Borgen kan de werkzaamheden stoppen als we denken dat het te gevaarlijk is.

2: Verantwoord en kwalitatief goed

 • De werkzaamheden moeten verantwoord worden uitgevoerd. In alle opzichten. Daarvoor bent u als huurder verantwoordelijk. Dat betekent dat de werkzaamheden vakkundig moeten worden uitgevoerd en dat het netjes moet worden afgewerkt;
 • Soms moeten werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de regels van het Bouwbesluit. Als u een bouwvergunning nodig heeft, moet u deze van tevoren aan ons laten zien;
 • Bij veranderingen die te maken hebben met gas, water en elektra, moet u in alle gevallen de hulp inroepen van een erkend vakman;
 • In sommige gevallen bepaalt Wierden en Borgen welke materialen u moet gebruiken of welke apparaten u moet aanschaffen. Alle kosten van de werkzaamheden zijn voor uw rekening.

3: Aansprakelijkheid en verzekering

U bent zelf aansprakelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Het is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als u ingrijpende veranderingen aanbrengt.

4: Verhuurbaarheid

De verhuurbaarheid van de woning moet door de verandering hetzelfde blijven of verbeteren.

5: Onderhoud

Het deel van de woning dat u heeft veranderd, moet u zelf onderhouden. De verandering aan de woning mag niet in de weg zitten als Wierden en Borgen noodzakelijk onderhoud aan de rest van de woning moet doen. We kunnen van u eisen dat u de verandering (tijdelijk) verwijdert als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van de zonneschermen als we de kozijnen moeten vervangen.

6: Bewaar documenten van werkzaamheden

Zorg ervoor dat u de documenten van de werkzaamheden goed bewaart. Als u gaat verhuizen moet u de originele bonnen en facturen aan ons kunnen laten zien.

7: Verwijderen verandering

Op het moment dat we toestemming geven voor het aanbrengen van een verandering aan uw woning, hoort deze vanaf dat moment ook bij uw woning. Wilt u dat wat u verandert hebt weer verwijderen, dan moet u daarvoor opnieuw toestemming vragen bij Wierden en Borgen.

Vergunning aanvragen

Voor sommige werkzaamheden heeft u een vergunning nodig. Deze kunt u zelf aanvragen bij uw gemeente.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over zelf klussen.

Kan ik de kosten voor de verandering vergoed krijgen als ik verhuis?

De meeste veranderingen vergoeden we niet en zijn voor uw eigen rekening. U kunt bij verhuizing een deel van de kosten van een verandering vergoed krijgen als u toestemming hebt gekregen voor:

 • het aanbrengen van een extra toilet,
 • een nieuwe badkamer,
 • een nieuw keukenblok,
 • een dakkapel,
 • dubbele beglazing,
 • een CV-installatie,
 • een stenen schuur of garage,
 • de bouw van een aan-/uitbouw,
 • de bouw van een bijkeuken,
 • zonnepanelen/-boilers.

De investering moet tussen de €500,- en de €8.000,- euro zijn. Arbeidsuren vergoeden we niet en we houden rekening met de afschrijvingstermijn. Verhuist u in het eerste jaar na de investering dan kunt u 90% vergoed krijgen. De jaren daarop volgend gaat er telkens 5% van de vergoeding af. Vanaf het 13e jaar gaat er telkens 10% van de vergoeding af. U moet wel de originele facturen en bonnen kunnen laten zien.

Ik wil graag zo lang mogelijk in mijn huis blijven wonen. Kan ik mijn huis (laten) aanpassen?

In sommige gevallen kunt u door ouderdom of een lichamelijke beperking bepaalde dingen niet meer in uw woning. U kunt dan bij het Wmo-loket van uw gemeente een aanvraag doen voor een aanpassing in uw huis. Hierover kunt u meer informatie vinden op de website van uw gemeente of contact opnemen met uw gemeente. Voordat de aanpassing wordt uitgevoerd, moet u dit wel altijd melden bij Wierden en Borgen

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

U moet een klus in uw huis laten uitvoeren door een gediplomeerde vakman als het om een bouwkundige verandering aan uw huis gaat. U moet ook een vakman inschakelen als u iets wilt veranderen aan de cv, elektra- en gasinstallaties, waterleiding en riolering.

Contactgegevens van onze servicepartners

Verwarmingsinstallatie

Rioolverstopping

Kunststof kozijnen

Glasschade

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.