Tooltip content here Menu

Zelf klussen

Klussen in en om het huis

We vinden het belangrijk dat je van je huis een thuis kan maken. Veel dingen kan je daarom naar eigen smaak inrichten en uitkiezen. Wil je zelf gaan klussen? Dan stellen we wel een aantal voorwaarden om er voor te zorgen dat de woning veilig en kwalitatief goed blijft. Niet alleen voor jou, maar ook voor de huurder die na jou in de woning komt.

We leggen je op deze pagina uit waar je rekening mee moet houden, welke werkzaamheden je bij ons moet melden en waar je toestemming voor nodig hebt. Alle kosten voor de werkzaamheden zijn voor uw eigen rekening. Voor veranderingen aan woningen van Wierden en Borgen gelden de Algemene Huurvoorwaarden. In artikel 10 lees je de voorschriften die gelden als je iets wilt veranderen.

Wanneer heb ik toestemming nodig voor een verandering?

Wil je iets veranderen? Bekijk dan het overzicht om te zien of het mag én of je daar toestemming voor nodig hebt. Ook zie je of het altijd zo mag blijven. Het kan namelijk zijn dat je de verandering weer in oude staat moet herstellen als je verhuist. Twijfel je of is het niet duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op.

Toestemming aanvragen voor een klus

Heb je al je papieren voor je klus op een rij om een aanvraag te doen? Vul dan het online formulier in. Je ontvangt binnen 5 werkdagen reactie van ons.  

Regels en voorwaarden

1: Veilig en zonder overlast

Zorg ervoor dat je de werkzaamheden veilig uitvoert, zonder gevaar voor je zelf en je buren. De werkzaamheden mogen ook geen overlast opleveren. Wierden en Borgen kan de werkzaamheden stoppen als we denken dat het te gevaarlijk is.

2: Verantwoord en kwalitatief goed

 • De werkzaamheden moeten verantwoord worden uitgevoerd. In alle opzichten. Daarvoor ben jij als huurder verantwoordelijk. Dat betekent dat de werkzaamheden vakkundig moeten worden uitgevoerd en dat het netjes moet worden afgewerkt;
 • Soms moeten werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de regels van het Bouwbesluit. Als je een bouwvergunning nodig hebt, moet je deze van tevoren aan ons laten zien;
 • Bij veranderingen die te maken hebben met gas, water en elektra, moet je altijd de hulp inroepen van een erkend vakman;
 • In sommige gevallen bepaalt Wierden en Borgen welke materialen je moet gebruiken of welke apparaten je moet aanschaffen. Alle kosten van de werkzaamheden zijn voor jouw rekening.

3: Aansprakelijkheid en verzekering

Je bent zelf aansprakelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Het is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je ingrijpende veranderingen aanbrengt.

4: Verhuurbaarheid

De verhuurbaarheid van de woning moet door de verandering hetzelfde blijven of verbeteren.

5: Onderhoud

Het deel van de woning dat je hebt veranderd, moet je zelf onderhouden. De verandering aan de woning mag niet in de weg zitten als Wierden en Borgen noodzakelijk onderhoud aan de rest van de woning moet doen. We kunnen van je eisen dat je de verandering (tijdelijk) verwijdert als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van de zonneschermen als we de kozijnen moeten vervangen.

6: Bewaar documenten van werkzaamheden

Zorg ervoor dat je de documenten van de werkzaamheden goed bewaart. Als je gaat verhuizen moet je de originele bonnen en facturen aan ons kunnen laten zien.

7: Verwijderen verandering

Op het moment dat we toestemming geven voor het aanbrengen van een verandering aan je woning, hoort deze vanaf dat moment ook bij je woning. Wil je dat wat je hebt veranderd weer verwijderen? Dan moet je daarvoor opnieuw toestemming vragen bij Wierden en Borgen.

Vergunning aanvragen

Voor sommige werkzaamheden heb je een vergunning nodig. Deze kan je zelf aanvragen bij jouw gemeente.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over zelf klussen.

Kan ik de kosten voor de verandering vergoed krijgen als ik verhuis?

De meeste veranderingen vergoeden we niet en zijn voor jouw rekening. Je kan bij verhuizing een deel van de kosten van een verandering vergoed krijgen als je toestemming hebt gekregen voor:

 • het aanbrengen van een extra toilet,
 • een nieuwe badkamer,
 • een nieuw keukenblok,
 • een dakkapel,
 • een stenen schuur of garage,
 • de bouw van een aan-/uitbouw,
 • de bouw van een bijkeuken,
 • zonnepanelen/-boilers.

De investering moet tussen de €500,- en de €7.500,- euro zijn. Arbeidsuren vergoeden we niet en we houden rekening met de afschrijvingstermijn. Verhuis je in het eerste jaar na de investering dan kunt u 95% vergoed krijgen. De jaren daarop volgend gaat er telkens 10% van de vergoeding af. Je moet wel de originele facturen en bonnen kunnen laten zien.

Ik wil graag zo lang mogelijk in mijn huis blijven wonen. Kan ik mijn huis (laten) aanpassen?

In sommige gevallen kan je door ouderdom of een lichamelijke beperking bepaalde dingen niet meer in uw woning. Je kan dan bij het Wmo-loket van jouw gemeente een aanvraag doen voor een aanpassing in uw huis. Hierover kan je meer informatie vinden op de website van jouw gemeente of contact opnemen met jouw gemeente. Voordat de aanpassing wordt uitgevoerd, moet je dit wel altijd melden bij Wierden en Borgen

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

Je moet een klus in je woning laten uitvoeren door een gediplomeerde vakman als het om een bouwkundige verandering aan je woning gaat. Je moet ook een vakman inschakelen als je iets wilt veranderen aan de cv, elektra- en gasinstallaties, waterleiding en riolering.

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.