Tooltip content here Menu

800 euro energietoeslag: misschien heb jij er ook wel recht op!

Geplaatst op maandag 27 juni 2022

Zoals je vast hebt gemerkt moet iedereen meer betalen voor gas en elektriciteit. Steeds meer menen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De overheid wil deze mensen graag helpen. Daarom krijgt iedereen die er recht op heeft 800 euro. Dit heet de energietoeslag.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

Je hebt recht op de energietoeslag als je inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of je dat geld krijgt omdat je een uitkering hebt of omdat het salaris is van je werk.

Het sociaal minimum
Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen nodig hebben om te leven. Mensen die huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen, hebben vaak een inkomen dat op of net boven het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of je inkomen hebt vanuit een uitkering of vanuit werk. Dat sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte hangt af van je leeftijd en van je leefsituatie. Zo is het sociaal minimum voor mensen die alleen wonen anders dan voor mensen die getrouwd zijn.

Verdien jij net iets meer dan het sociaal minimum? Dan hangt het van je gemeente af of je recht hebt op de energietoeslag. De meeste gemeentes geven de energietoeslag aan mensen die niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Dit komt overeen met de richtlijnen van de overheid. Er zijn ook gemeentes die minder streng zijn. Zij geven de energietoeslag als je tot 130 procent van het sociaal minimum verdient. Hieronder zie je hoeveel je maximaal mag verdienen om de energietoeslag te krijgen. In gemeentes die de grens leggen bij 120 procent van het sociaal minimum, is het bedrag dat je maximaal mag verdienen dus lager dan in gemeentes die de grens op 130 procent van het sociaal minimum leggen.

Netto-inkomen (inclusief vakantietoeslag) per inkomensgrens
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd: € 1.310,05
Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd: € 1.310,05
Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd:  € 1.871,50
Alleenstaand en gepensioneerd: € 1.455,67
Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd: € 1.971,05

Hoe krijg ik de 800 euro?

Uitkeringen waarbij de energietoeslag automatisch wordt geregeld:
1. Bijstand
2. IOAW
3. IOAZ
4. Bbzt

Krijg je één van deze uitkeringen? Dan hoef je niets te doen. Je krijgt het geld dan automatisch op je bankrekening.

Heb je deze uitkeringen niet, maar verdien je niet meer dan 120 of 130 procent van het sociaal minimum? Dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen. Daarvoor kun je terecht bij de gemeente waarin je woont. Weet je niet zeker of je recht hebt op de 800 euro? Vraag de energietoeslag dan altijd aan. Je hoort dan vanzelf of je er wel of geen recht op hebt.

De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering
Krijg je ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heb je een uitkering? Dan hoef je niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of je uitkering blijven precies hetzelfde. Je krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

Tot slot
Wil je meer weten over de energietoeslag? En ben je benieuwd of jij er ook voor in aanmerking komt? Ga dan naar deze website van de Rijksoverheid.