Tooltip content here Menu

Bij ons in: de Ripperdaheerd in Winsum

Geplaatst op maandag 16 januari 2023

In hartje Winsum staat de Ripperdaheerd. Pal naast het station. Een grote boerderij met daarin 22 woningen. Hoe is het om op zo’n plek te wonen? Op Stee ging langs om dat uit te zoeken.

Nederlands leren met de buurvrouw

In de zon en uit de wind zitten de buurvrouwen Corina en Hatice in de tuin van Hatice. Ze drinken thee en eten door Hatice gemaakte worteltjestaart. Hatice en haar gezin komen uit Turkije en wonen sinds een half jaar in de Ripperdaheerd. “Een uurtje per week help ik Hatice met haar Nederlands”, vertelt Corina. “Dan drinken we thee en praten we over koetjes en kalfjes of help ik haar bijvoorbeeld met het bellen naar het ziekenhuis. Dat is best lastig als je niet zo goed Nederlands spreekt.” Hatice: “Gelukkig is er Google Translate.”

Het is hier fijn wonen

Door de centrale hal van de Ripperdaheerd loopt Greetje met een klein kereltje. “Hij is van de opvang waar ik werk”, vertelt ze. “Ik woon alleen.” Ze vindt het fijn wonen in de heerd. “We doen allemaal ons eigen ding, maar als er iets is kunnen we bij elkaar terecht. Als ik bijvoorbeeld ziek ben is er altijd wel iemand die even de boodschappen wil doen.”

Thuiswerken

Een paar deuren verderop werkt Martijn achter zijn laptop voor de GGD. “Ik werk 40 uur vanuit huis dus soms komen de muren een beetje op me af.” In zijn woonkamer hangt een dartbord waarop hij oefent voor de wedstrijden die hij speelt en in de kast staan veel foto’s van vrienden en familie. “Ik zie mijn vrienden en familie graag. Mijn moeder woont aan de andere kant van het dorp en bij haar ga ik regelmatig even langs.”

Bron: Dit artikel komt uit de Op Stee van december 2022.