Controleer uw recht op huurtoeslag

Header afbeelding

Geplaatst op maandag 12 juli 2021

Sinds dit jaar komen er door een wetswijziging meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Door de nieuwe wet zijn de harde inkomensgrenzen vervallen. Het is daarom belangrijk om te controleren of u met de nieuwe regels toch recht hebt op huurtoeslag. U kunt nog tot 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aanvragen.

Geen harde inkomensgrenzen

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Tot en met 2019 golden er harde inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hierdoor kon je recht op huurtoeslag in één keer vervallen als je een paar euro extra ging verdienen. Vanaf 1 januari 2020 bestaan die harde inkomensgrenzen niet meer. Als je inkomen stijgt, krijg je minder huurtoeslag en valt de toeslag niet meteen helemaal weg. Dit zorgt voor meer zekerheid bij huurders.

Voorwaarden huurtoeslag 2020

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor huurtoeslag:

  • Dit betekent dat u in ieder geval een eigen toegangsdeur hebt die op slot kan, een eigen keuken en een eigen wc.

  • Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag over 2020, mochten de huur- en servicekosten van uw woning vorig jaar niet hoger zijn dan € 737,14 per maand. Zijn alle huisgenoten jonger dan 23? Dan mochten de huur- en servicekosten maandelijks maximaal € 432,51 zijn.

  • Hoe hoog uw inkomen in 2020 mocht zijn, hangt af van uw huur, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden.

  • Om huurtoeslag te krijgen, mag u niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Wilt u huurtoeslag over 2020 aanvragen? Dan kan dit als uw eigen vermogen op 1 januari 2020 niet meer dan € 30.846 was. Voor partners samen gold een maximum eigen vermogen van € 61.692. Als u medebewoners hebt, mochten zij per persoon niet meer dan € 30.846 vermogen hebben.

Stappenplan huurtoeslag 2020

Bekijk de voorwaarden

Controleer op de website van de Belastingdienst of u voldoet aan alle voorwaarden om huurtoeslag te ontvangen.

Maak een proefberekening

Maak een proefberekening om te zien of u recht hebt op huurtoeslag en op welk bedrag u recht hebt.

Vraag huurtoeslag aan

Hebt u volgens de proefberekening recht op huurtoeslag? Vraag deze dan aan via Mijn Toeslagen.

Geef wijzigingen altijd door

Als u huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook uw gegevens van 2021. Verandert er iets in uw persoonlijke situatie? Geef deze wijziging dan door. Zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020.

Meer weten?

Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Of neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). U kunt ook kijken op toeslagen.nl/hulp voor een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt of andere hulp.