In de Zuiderstraat in Middelstum gaat Wierden en Borgen 14 woningen klimaatadaptief bouwen. Dat betekent dat we de woningen en de omgeving aanpassen aan de klimaatveranderingen. De terugkerende bewoners denken actief mee over hoe hun woning en tuin er straks uit gaan zien.
Ons klimaat verandert. Extreme regenbuien, hittegolven en droge periodes komen steeds vaker voor. Om daarop voorbereid te zijn, moeten we onze woningen aanpassen. Maar hoe? Wierden en Borgen wil dat samen met huurders ontdekken. Dat doen we in een pilot rond klimaatadaptief (klimaatbestendig) bouwen met 14 nieuwbouwwoningen aan de Zuiderstraat in Middelstum.
Een klimaatbestendig huis is goed bestand tegen extreme hitte in de zomer, of langdurige en hevige regen. Het opvangen van regenwater of het plaatsen van een groen dak is een voorbeeld van klimaatbestendig bouwen. Maar ook bijvoorbeeld het planten van bomen en struiken om meer schaduw te creëren. Dit vinden de vlinders, vogels en insecten ook nog eens fijn.
Daarnaast zijn we ook in gesprek met de gemeente. Het idee is, om in samenwerking met de gemeente, een ondergrondse waterbuffer te maken die tijdens plensbuien water opvangt. Zo is er op droge dagen ook water beschikbaar. Hoe mooi zou het zijn als we met regenwater de wc’s kunnen doorspoelen?
De huurders die straks terugkeren naar de Zuiderstraat worden via informatieavonden en workshops betrokken bij de bouw van hun nieuwe woning en de inrichting van de omgeving. Zo kregen huurders Alfons Heerema (50) en Klaas-Jochem Poel (33) bij een van de workshops adviezen voor een betaalbare hitte en regenbestendige tuin, die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is. “De tip om een groene tuinafscheiding met wateropvang te plaatsen, ga ik zeker toepassen”, vertelt Alfons. “Ik wil in ieder geval veel groen in de tuin. Ook de oprit wil ik niet volleggen met stoeptegels, die moet wel water kunnen doorlaten.” Dat Wierden en Borgen de huurders bij de klimaatadaptieve plannen betrekt, vindt Alfons positief. “Voor ons als huurders is dit natuurlijk ook nieuw. We doen zo ideeën op.”
Ook Klaas-Jochem is enthousiast. “Ik werk in de solarenergie en ben dus bezig met duurzaamheid. Mooi dat we een groene buurt krijgen! Ik vind het vooral goed dat we als huurders inbreng hebben over de inrichting. Wierden en Borgen luistert naar onze ideeën en meningen en neemt ook eventuele zorgen weg. Ik voel me als huurder gehoord.”
Bouwlocatie aan de Zuiderstraat met huurders Klaas-Jochem en Alfons en voormalig projectleider Joyce.
Impressie van nieuwbouw Zuiderstraat
Dit artikel komt uit de ons huurdersmagazine Op Stee van december 2023