Tooltip content here Menu

Klimaatadaptief bouwen: Klaar voor zware buien en droogte

Geplaatst op woensdag 27 maart 2024

In de Zuiderstraat in Middelstum gaat Wierden en Borgen 14 woningen klimaatadaptief bouwen. Dat betekent dat we de woningen en de omgeving aanpassen aan de klimaatveranderingen. De terugkerende bewoners denken actief mee over hoe hun woning en tuin er straks uit gaan zien.

Ons klimaat verandert. Extreme regenbuien, hittegolven en droge periodes komen steeds vaker voor. Om daarop voorbereid te zijn, moeten we onze woningen aanpassen. Maar hoe? Wierden en Borgen wil dat samen met huurders ontdekken. Dat doen we in een pilot rond klimaatadaptief (klimaatbestendig) bouwen met 14 nieuwbouwwoningen aan de Zuiderstraat in Middelstum. 

Wc doorspoelen met regenwater

Een klimaatbestendig huis is goed bestand tegen extreme hitte in de zomer, of langdurige en hevige regen. Het opvangen van regenwater of het plaatsen van een groen dak is een voorbeeld van klimaatbestendig bouwen. Maar ook bijvoorbeeld het planten van bomen en struiken om meer schaduw te creëren. Dit vinden de vlinders, vogels en insecten ook nog eens fijn.

Daarnaast zijn we ook in gesprek met de gemeente. Het idee is, om in samenwerking met de gemeente, een ondergrondse waterbuffer te maken die tijdens plensbuien water opvangt. Zo is er op droge dagen ook water beschikbaar. Hoe mooi zou het zijn als we met regenwater de wc’s kunnen doorspoelen?

Hitte- en regenbestendige tuin

De huurders die straks terugkeren naar de Zuiderstraat worden via informatieavonden en workshops betrokken bij de bouw van hun nieuwe woning en de inrichting van de omgeving. Zo kregen huurders Alfons Heerema (50) en Klaas-Jochem Poel (33) bij een van de workshops adviezen voor een betaalbare hitte en regenbestendige tuin, die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is. “De tip om een groene tuinafscheiding met wateropvang te plaatsen, ga ik zeker toepassen”, vertelt Alfons. “Ik wil in ieder geval veel groen in de tuin. Ook de oprit wil ik niet volleggen met stoeptegels, die moet wel water kunnen doorlaten.” Dat Wierden en Borgen de huurders bij de klimaatadaptieve plannen betrekt, vindt Alfons positief. “Voor ons als huurders is dit natuurlijk ook nieuw. We doen zo ideeën op.”

Inbreng

Ook Klaas-Jochem is enthousiast. “Ik werk in de solarenergie en ben dus bezig met duurzaamheid. Mooi dat we een groene buurt krijgen! Ik vind het vooral goed dat we als huurders inbreng hebben over de inrichting. Wierden en Borgen luistert naar onze ideeën en meningen en neemt ook eventuele zorgen weg. Ik voel me als huurder gehoord.”

4 klimaatadaptieve tips

  • Houd bij hitte ramen en deuren dicht, dan blijft je woning koel. Is het buiten afgekoeld? Zet dan alles open.
  • Wip tegels uit je tuin en zet er groen voor in de plaats. Veel koeler!
  • Leg op het laagste deel van je tuin een wadi aan: dat is een verdiepte waterdoorlatende plek voor overtollig regenwater. Een wadi trekt ook nog eens allerlei diertjes aan, zoals salamanders, libellen en vlinders.
  • Laat afgevallen bladeren in de border liggen. Je doet er insecten, vogels en egels er een groot plezier mee, ze vinden er voedsel!
Vergrootbare afbeelding: Bouwlocatie Zuiderstraat Middelstum

Bouwlocatie aan de Zuiderstraat met huurders Klaas-Jochem en Alfons en voormalig projectleider Joyce.

Vergrootbare afbeelding: Impressie Zuiderstraat Middelstum

Impressie van nieuwbouw Zuiderstraat

Dit artikel komt uit de ons huurdersmagazine Op Stee van december 2023