Marcel Heinstra en zijn vrouw Renskje wonen in Eenrum. Toen ze het aanbod kregen om zonnepanelen te plaatsen, waren ze meteen enthousiast. “De kostenbesparing op onze vaste lasten trok ons aan. En in 1 dag zijn ze al klaar met leggen. Die ene dag rommel, daar kom je wel overheen.”
Duurzame energie is een belangrijk onderwerp voor Marcel Heinstra. “2 jaar geleden, voordat Wierden en Borgen met het voorstel kwam, wilden wij zelf al zonnepanelen leggen”, vertelt Marcel. “Een kameraad van mij doet daarin, dus dat leek ons mooi. Maar dat mocht toen nog niet volgens de regels.”
Toen er toch een voorstel kwam, waren Marcel en Renskje aangenaam verrast. “Want het was ook een goed voorstel”, zegt Marcel. “We konden 8 zonnepanelen leggen tegen een huurverhoging van 17,07 euro per maand. We wisten meteen dat dit aantrekkelijk was, daar hoef je geen wiskunde voor gestudeerd te hebben. Door de opbrengst van de zonnepanelen gaat onze energierekening flink omlaag. En het enige wat wij dus daarvoor betalen is die 17,07 euro per maand. Dat verdienen we dik terug.”
Sinds juni heeft de familie Heinstra de zonnepanelen op hun dak. “Onze wijk was als eerste aan de beurt. We kregen de zonnepanelen net toen het mooi weer begon te worden. De goede zomer vertekent het beeld misschien, maar tot nu toe hebben we veel plezier van de panelen. We besparen echt op onze vaste lasten. Tegen anderen zou ik willen zeggen: altijd doen die zonnepanelen!”
Zonnepanelen Noord legt de zonnepanelen bij huurwoningen van Wierden en Borgen. Kiki van der Hulst, procesmanager van deze specialist in duurzaamheid, legt uit hoe het werkt. “Wierden en Borgen stuurt huurders een brief met een aanbod. Als zij daarmee akkoord gaan, nemen wij het verder helemaal over. Wij plannen de afspraak in met de huurders, leggen de panelen en bellen achteraf op om te horen hoe het ging.”
Met een speciaal softwareprogramma maakt Zonnepanelen Noord een dakscan van de woning. “Zo beoordelen we met satellietbeelden of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Huurders van Wierden en Borgen krijgen er 8. Huurders die zonnepanelen hebben, besparen op hun energierekening”, vertelt Kiki. “Daarnaast dragen ze bij aan de energietransitie. En dat is natuurlijk hartstikke mooi!”
Volgens Kiki is het belangrijk dat huurders de energie die ze opwekken zelf gebruiken. “Dat is het meest aantrekkelijk. Zet je wasmachine dus aan als de zon schijnt en niet pas ’s avonds. Hiermee bespaar je geld.”
Bron: Dit artikel komt uit de Op Stee van december 2023.