Als Mario en Ellen Boom hun verhaal vertellen aan Op Stee zijn ze nét verhuisd naar een wisselwoning. Hun huis aan de Ommelanderstraat in Ten Boer wordt gesloopt. Daarom wonen ze tijdelijk in een wisselwoning. Een prima huis, zeggen ze. Maar ze kunnen niet wachten tot ze weer terug kunnen naar hun oude stek.
Dat ze tijdelijk moesten verhuizen, wisten Mario en Ellen al sinds 2017. Eerst zou hun huis versterkt worden vanwege de aardbevingen. Maar wat er moest gebeuren was zo ingrijpend, dat het helemaal opnieuw wordt gebouwd. Ze zijn na jaren wachten blij dat het begonnen is. “Want terwijl je wacht op allerlei instanties als de gemeente en NCG staat je leven eigenlijk een beetje stil. Zo voelt dit jaar in de wisselwoning ook. Het is een soort onvrijwillige vakantie. Het voelt raar. En het is ook raar om te zien dat je thuis wordt afgebroken. Onze kinderen hebben daar ook wel moeite mee.”
Mario en Ellen woonden 25 jaar in hun oude huis, met hun 4 kinderen die inmiddels volwassen zijn. Op dezelfde plek komt een nieuw huis, waar ze in het voorjaar van 2023 weer naartoe kunnen. “We willen heel graag terug naar onze eigen stek. Dat is een hoekwoning met een zonnige tuin waar je lekker kunt zitten. Het is bijna vrij aan de achterkant. We hechten niet zozeer aan het huis, maar wel aan de plek.”
“Chaotisch”, antwoorden zij op de vraag hoe de verhuizing verlopen is. “Maar dat is altijd zo bij een verhuizing. We gingen van een wat groter naar een kleiner huis. Dan heb je altijd rommel te veel. Het staat hier ontzettend vol. En we missen de bijkeuken en de overkapping ook erg. Verder gaat het met ons wel goed.”
Maar twee keer verhuizen, dat is wel ingrijpend, vinden Mario en Ellen. “Je moet er toch weer je eigen plekje van maken, alles aan- en afkoppelen en dan past het weer niet. De tegels gooien we zo in de tuin. Waterpas is niet nodig, want ze moeten er volgend jaar toch weer uit.”
Wierden en Borgen regelt de verhuizing en alles eromheen prima, vindt de familie. Ook financieel zijn ze goed en naar tevredenheid gecompenseerd. Ze hebben wel een verbeterpunt meegegeven aan de projectleider. “De bewoners die naar de oude straat terugverhuizen, mochten meepraten over het ontwerp van de nieuwe woningen. Uiteindelijk koos Wierden en Borgen toch voor het andere ontwerp, omdat onze keuze boven budget ging. Dat begrijpen we wel, niet alles wat je zou willen is mogelijk. Maar we hadden de verwachting dat we een keuze hadden. Ze konden ons dan beter mee laten praten over punten waar we wél echt iets van mochten vinden. Ze begrepen onze feedback wel hoor, voortaan doen ze dat anders.”
Ze verheugen zich al wel op hun nieuwe huis. “We krijgen er iets moois voor terug. Beter dan wat we hadden – ook al hadden we dat helemaal naar onze zin gemaakt, met een keuken en hang-wc’s. Ons huis was vochtig, tochtig en schimmelig. Daar zijn we straks vanaf. We verwachten veel meer comfort, ook door de vloerverwarming.”
Bron: Dit artikel komt uit de Op Stee van juni 2022.