Tooltip content here Menu

Martha en Lucas uit Engelbert: ‘Zo’n plekje vind je nergens’

Geplaatst op woensdag 29 juni 2022

Martha Donkers en Lucas van Bruggen wonen al 24 jaar in Engelbert. Samen hebben ze drie katten en Lucas heeft postduiven. Oorspronkelijk komt Martha uit Amsterdam, Lucas is een echte Grunneger. In Engelbert hebben zij hun draai helemaal gevonden.

Twaalf jaar geleden werd het huis van Martha en Lucas gesloopt. Na twee jaar keerden zij weer terug in een gloednieuw levensloopbestendig huis in hun ‘eigen’ straat: de Woldjerspoorweg. “Een heel fijn huis”, zegt Lucas. “De natuur eromheen is fantastisch. We kijken uit op de weilanden, daar lopen reeën en hazen. We hebben ook een ooievaarsnest achter ons huis, met jonkies. Dat is toch geweldig? Ik zou niet weten waar je mooier kunt wonen dan hier.” “En het huis is zo groot!”, vult Martha enthousiast aan. “Als we later oud zijn, kunnen we beneden slapen. In ons vorige huis woonden we ook met plezier, maar dat was wel klein, oud en vochtig.”

Tuin aan de dijk

Lucas werkte bij de Groenvoorziening. Sinds hij gepensioneerd is, heeft hij alle tijd voor het onderhouden van hun eigen tuin. “Wij zitten aan de dijk, we hebben er echt iets leuks van gemaakt. Vóór ons huis ligt gemeentegrond, dat onderhoud ik ook. Ik kan niet stilzitten, een mens moet wat te doen hebben.” Martha werkt nog, ook in de Groenvoorziening. Tegenwoordig rijdt zij op een veegauto. Als zij thuiskomt, is het binnenshuis ook spic en span. “Ik stofzuig ook”, verklaart Lucas, “en ik ben de kok.” Martha: “Heel fijn, want ik houd helemaal niet van kokkerellen!” 

'Ons huis is net een vakantiehuisje'

Vlakbij de stad

Mensen vinden Engelbert vaak ver weg van de stad, vertelt Lucas. “Maar we zitten er vlakbij. Je bent er zo!” Martha: “Ik werk in de stad, waar reuring is. Als ik thuiskom, is het hier heerlijk rustig.” “Ons huis is net een vakantiehuisje”, zegt Lucas. Toch is er voldoende te beleven in de wijk, vinden ze allebei; er is leven en gezelligheid genoeg. Aan de overkant komt een nieuwe school, er zijn twee kroegjes en je kunt er sporten. Lucas vat het samen: “Het is hier heerlijk, het kan niet beter.”

Bron: Dit artikel komt uit de Op Stee van december 2021.