Tooltip content here Menu

Meneer Dijkema uit Bedum: 'Gelijk voelde ik: dit wordt mijn huis'

Geplaatst op dinsdag 20 september 2022

Met een grote glimlach doet Jan Dijkema uit Bedum de deur open. Na een onzekere tijd in zijn sloopwoning, heeft hij eindelijk een nieuw huis. Het voelt nu al als zijn eigen plekje. Hij vertelt over de fluitende vogels, het mooie uitzicht en de vriendelijke buren. Een plek waar hij zichzelf de rest van zijn leven ziet wonen.

Pittige en ingrijpende periode

“De afgelopen vijf jaar is er veel gebeurd in mijn vorige woning, een rijtjeshuis. De woning moest dringend gerenoveerd worden. De aardbevingen maakten de schade alleen maar groter. Op een dag zag ik tijdens een grote schok de hele woning een paar seconden heen en weer gaan, en wist ik: ‘Dit komt niet meer goed’. Vanaf dat moment voelde het niet meer als mijn eigen huis.”

“Uiteindelijk kwam het bericht dat de woning gesloopt zou worden. De ene na de andere huurder vertrok naar een wisselwoning of nieuwe woning. Ik wist lange tijd niet waar ik terecht zou komen. Dat zorgde voor veel stress, frustratie, verdriet en slapeloze nachten. Ik had helder voor ogen wat ik wilde, ik moest daardoor lang wachten tot ik aan de beurt was.”

MJJ 20220627 Foto 22
Meneer Dijkema: 'Op een dag zag ik tijdens een grote schok de hele woning een paar seconden heen en weer gaan, en wist ik: ‘Dit komt niet meer goed’.

Als laatste over in het blok

“Het was even wennen dat iedereen weg was. Je mist de buren wel en het voelt minder veilig. Maar er waren ook voordelen! Ik produceer al vijfentwintig jaar muziek en zonder buren kon ik het volume flink opvoeren. En een verjaardagsfeestje tot drie uur ‘s nachts vieren zonder al te veel limiet. Daarnaast hebben de achterbuurman (die ook als laatste overbleef) en ik veel aan elkaar gehad, dit levert dan ook weer een hechtere vriendschap op.”

 “De sloopdatum kwam steeds dichterbij. Een bepaalde periode had ik weinig contact met Wierden en Borgen, omdat de onderlinge communicatie niet lekker zat. Totdat mijn woonconsulent opeens aanbelde, met een brief onder de arm. Hij stelde zich bereidwillig op en toonde oprechte interesse. Hij kon ook goed overweg met mijn pittige persoonlijkheid. Het bleef spannend tot het laatste moment, maar uiteindelijk kwamen we tot een oplossing.”

Dit wordt mijn huis

“Ik had al wat woningen aan mijn neus voorbij zien gaan. Op een gegeven moment had ik mijn zinnen gezet op een bepaalde woning, ook dat ging niet door. Heel frustrerend. Toen boden ze mij een andere woning aan. Ik besloot om er toch even langs te fietsen. Gewoon om te kijken. Gelijk voelde ik: dit moet ‘m zijn. Vanaf dat moment is het heel snel gegaan.”

“Tijdens de bezichtiging voelde het gelijk goed. De verhuurmakelaar was vriendelijk en representatief, de woning was strak opgeleverd. Dit huis past helemaal bij mijn woonwensen. De lichtinval is prachtig en de tuin biedt vele mogelijkheden. Een garage, overkapping, groentekassen of misschien toch een vijver? Ik kan niet wachten om te verhuizen!”

Wat is het project Bedum 200?

We pakken 200 woningen verdeeld over 3 wijken in Bedum aan. Het gaat om woningen in de Zeeheldenbuurt, Professorenbuurt en de Borgenbuurt. Een deel van de woning was een aantal jaar geleden in het nieuws vanwege schimmelproblemen. 84 woningen worden gerenoveerd en verduurzaamd. Dat moet eind dit jaar klaar zijn. Voor de andere 116 woningen start een sloop-nieuwbouw traject. Meer weten? Bekijk onze projecten!

Bron: Dit artikel komt uit de Woonupdate Special voor Bedum.