Tooltip content here Menu

Meneer Van der Laan: 'We voelen ons gehoord in dit project'

Geplaatst op woensdag 31 augustus 2022

Meneer en mevrouw Van der Laan wonen sinds 1979 in hun woning in Bedum. Hun woning is onderdeel van het project Duurzaam Thuis. We gaan de woningen in dit project verbeteren en verduurzamen. Meneer Van der Laan is blij met de plannen: ‘Straks is onze woning een stuk comfortabeler. Daar kijken we naar uit!’

Meneer van der Laan (70) was twee jaar geleden wel even verrast toen 3 medewerkers van Wierden en Borgen bij hem aanbelden. “Ze vertelden dat er plannen waren om onze en andere woningen in Bedum te verbeteren en te verduurzamen. Dus ik heb ze gelijk binnen gevraagd. Want ik had daar ook wel ideeën over.”

Meer comfort

De familie Van der Laan woont al ruim 40 jaar met veel plezier in hun hoekwoning uit de jaren ‘70. “Jaren geleden hebben we zelf al eens wat aanpassingen gedaan, zoals dubbel glas beneden”, vertelt meneer Van der Laan. “Maar boven is nog enkel glas en dat zorgt voor vochtoverlast. Ook hebben we last van tocht. Op zolder, maar ook in de keuken; daar zien we de luxaflex soms heen en weer gaan. We hebben wel behoefte aan meer comfort en dat hebben we ook aangegeven tijdens dat keukentafelgesprek.”

'We krijgen er een comfortabele en energiezuinige woning voor terug’

Meneer Van der Laan

Wensen meegenomen

Dat Wierden en Borgen de huurders persoonlijk betrekt bij de plannen, ervaart meneer van der Laan als positief. “Veel van onze wensen zijn meegenomen in de definitieve plannen en dat is fijn. We voelen ons gehoord. Ook aan onze wens voor een nieuw schuurtje is voldaan. Liefst hadden we ook een nieuw toilet gekregen, maar dat zit er helaas niet in. Dat van ons is gedateerd, maar nog netjes.”

Overlast

Rond de bouwvakvakantie is de woning van de familie Van der Laan aan de beurt. Tegen de overlast zien ze niet echt op. “Het zal wel stoffig zijn en dat is natuurlijk minder prettig. En we moeten de vliering leegruimen, daar zijn we nu al mee bezig. Maar verder zetten we ons over de overlast heen. We krijgen er een comfortabele en energiezuinige woning voor terug. Zonder kieren en beslagen ramen! Dat maakt alle mogelijke overlast goed.”

Wat is het project Duurzaam Thuis?

Met het project Duurzaam Thuis pakken we 150 woningen in 6 dorpen aan. De bewoners krijgen na lange tijd duidelijkheid. De woningen vielen in het versterkingsprogramma van de NAM. Vanwege de afbouw van de gaswinning en nieuwe richtlijnen, is versterking niet meer nodig. Ze worden nu verbeterd en verduurzaamd. Zo wonen de huurders straks in een fijne, energiezuinige en toekomstbestendige woning. Het eerste deelproject is dit voorjaar gestart in Bedum.

De 150 woningen van Duurzaam Thuis staan in Bedum, Garmerwolde, Onderdendam, Roodeschool, Ten Boer en Uithuizermeeden. “Deze 50 jaar oude woningen voldoen niet meer aan de huidige comforteisen”, vertelt projectleider Saskia van Lissum. “Daarom willen we ze verbeteren en verduurzamen.”

In gesprek met huurders

“We hebben bewoners gevraagd hoe ze hun woning nu ervaren. En een aantal bewoners heeft met ons samengewerkt aan het verbeteren verduurzamingsplan. Het is hún thuis”

Karin Prinsen
projectconsulent

Bron: Dit artikel komt uit de Op Stee van juni 2022.