Tooltip content here Menu

Met innovatieve aanbesteding aanpak verduurzaming versnellen

Geplaatst op donderdag 22 december 2022

Wierden en Borgen vraagt marktpartijen om met slimme oplossingen te komen voor de verduurzaming van 800 woningen met een energielabel E, F of G. Matthieu van Olffen (directeur-bestuurder van Wierden en Borgen): “We hopen met een innovatieve aanbesteding de aanpak van de verduurzaming te kunnen versnellen. De woningen moeten naar label A en de huurders moeten tevreden zijn over het proces en de maatregelen. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten.” 

We willen tevreden huurders

Bij een traditionele aanbesteding wordt specifiek beschreven wat de organisatie verwacht. Wierden en Borgen zet nu in op een algemenere uitdaging, met als denkrichting de trias energetica. Dat betekent: energieverbruik beperken door isolatie, duurzame energiebronnen inzetten en die zo efficiënt mogelijk gebruiken. Voor een woningcorporatie is het redelijk uniek om het zo aan te pakken. Meestal wordt een aantal bekende partners gevraagd om te reageren op de aanbesteding. Waar Wierden en Borgen hoog op inzet is de tevredenheid van de huurders. Daarin kunnen marktpartijen zich écht onderscheiden.

We denken dat het sneller kan

Alle woningen met een energielabel E, F of G moeten in 2028 verduurzaamd zijn. “Maar we denken dat het sneller kan,” zegt André Giezen, manager Vastgoed van Wierden en Borgen. “Daarom dagen we marktpartijen uit om mee te doen. Zelfstandig of in slimme coalities. We gaan ze niet voorkauwen hóe ze het precies moeten doen, maar vertrouwen op hun expertise. De opdracht bestaat niet alleen uit de verduurzaming, maar ook het onderhoud voor de komende 15 jaar. Daarom zoeken we partijen die écht bij onze organisatie passen.”

Op zoek naar de juiste match

Geïnteresseerden kunnen op www.wierdenenborgen.nl/match kijken of ze bij Wierden en Borgen passen. Daarop staan ook de belangrijkste vereisten om mee te doen met de selectie. Na de inschrijving volgen speeddates. Een kleinere groep gaat door naar de selectieronde en moet een prijzenboek opmaken. En daarna kunnen we samen met de geselecteerde partijen de 800 woningen zo snel mogelijk verduurzamen.