Tooltip content here Menu

Terugkerende huurders nemen kijkje in duurzame nieuwbouw Bedum

Geplaatst op maandag 11 december 2023

Op woensdag 6 december konden 18 terugkerende huurders uit de Zeeheldenbuurt in Bedum voor het eerst een kijkje nemen in de nieuwbouw. Woningstichting Wierden en Borgen vernieuwt 42 woningen in de Zeeheldenbuurt. Er komen duurzame woningen in vijf verschillende woningtypes. De aanpak is onderdeel van een grootschalig renovatie- en sloop-nieuwbouwproject van zo’n 200 woningen.

Participatie bewoners

In de Zeeheldenbuurt zijn 42 woningen gesloopt en er worden ook weer 42 woningen teruggebouwd. Vanaf 2020 heeft Wierden en Borgen een intensief participatietraject doorlopen met de bewoners. Bewoners hebben meegegeven wat hun wensen zijn voor de nieuwe woningen: van uitstraling tot indeling. Mede daardoor wordt er nu een divers woningaanbod in de wijk gebouwd met maar liefst 5 verschillende woningtypen. Dit aanbod sluit beter aan op de wensen van de bewoners en de verschillende doelgroepen.

Duurzame houtbouw met CLT

In 2022 zijn de 18 huishoudens die graag willen terugkeren in de nieuwbouw verhuist naar wisselwoningen. Na de sloop is Aannemingsmaatschappij Friso (onderdeel van Friso Bouwgroep) in juli 2023 gestart met de bouw van de nieuwe woningen. De woningen worden gebouwd met duurzaam hout: Cross Laminated Timber (CLT). Dit zijn kruislings verlijmde, massief houten wand- en vloerelementen. Dat is een volwaardige vervanging voor metselwerk of beton.

Eerste indruk van de woningen

Op woensdag 6 december was het eerste kijkmoment voor de terugkerende bewoners. Ook geïnteresseerde omwonenden mochten een kijkje nemen. Het was een geslaagde middag waarin geïnteresseerden een mooie indruk kregen van hoe de woningen er straks uit gaan zien.

De oplevering van de eerste woningen is naar verwachting in mei 2024. De overige woningen worden daarna gefaseerd opgeleverd. In 18 woningen komen terugkerende huurders, de overige 24 woningen worden verhuurd aan andere woningzoekenden.