Tooltip content here Menu

Versterken en renoveren in Stedum

Geplaatst op donderdag 9 november 2023

In Stedum worden 60 woningen van Wierden en Borgen versterkt en verduurzaamd. Ook de woning van Cees (28) en Dana (22) Rijk wordt aangepakt. Hoe ervaren zij het project en waar kijken ze naar uit?

Cees en Dana zijn verhuisd naar een tijdelijke wisselwoning. Hun woning wordt versterkt en verduurzaamd. De verhuizing werd geregeld, maar was toch nog best veel werk. “Echt alles moest eruit, dat viel best tegen. En helaas zijn er tijdens de verhuizing wat spullen beschadigd. Als het goed is, wordt dat opgelost. De wisselwoning is wel mooi ruim”, vertelt Cees. “We hebben het gezellig gemaakt met onze eigen planten, foto’s, kussens en kaarsjes”, vult Dana aan.

Scheuren

Ruim 3 jaar woonden ze in hun huurwoning. “Het huis beviel goed, maar had wel veel scheuren, vooral in de keuken, bijkeuken, badkamer en hal. Een tijdje geleden kregen we te horen dat onze woning zou worden versterkt en verduurzaamd. Daar waren we blij mee. Naast scheuren hebben we namelijk ook last van schimmel in huis. Het huis had wel wat onderhoud nodig”, aldus Dana.

Verwarring

Intussen is het werk aan hun woning aan de Sien Jensema Hörn in volle gang. Het proces ernaartoe had wel wat duidelijker mogen verlopen, vindt Cees: “De communicatie was in het begin niet goed, er was onder de buren verwarring over wat er precies zou gebeuren.” Dana vertelt dat ze toen de woonconsulent heeft gemaild. “Zij is persoonlijk bij iedereen langsgegaan. Later werd de communicatie gelukkig beter. We zijn nu best tevreden!”

Veilig wonen

Dat de woning verstevigd wordt en daarmee ook in de toekomst veilig is, vindt het stel een fijne gedachte. Op de vraag waar ze het meest naar uitkijken, zegt Cees spontaan: “Geen schimmel!” Ook Dana weet waar ze zich op verheugt: “Het is straks een huis met een compleet nieuwe look. We kijken ernaar uit om er weer van te genieten. Als alle woningen klaar zijn, houden we met de buren een buurtbarbecue. Gezellig!”

Huurders voor hun woning die wordt versterkt
Huurders, projectconsulent en aannemer bij woning in Stedum

Wat houdt versterken en verduurzamen van woningen in het aardbevingsgebied precies in? In Stedum werkt Wierden en Borgen samen met NCG, Bouwimpuls en Van Wijnen. De laatste drie voeren het project uit. Uitvoerder Auke en woonconsulent Irene leggen uit hoe dit precies zit.

“Een gebouw is veilig als de bewoners het bij een aardbeving veilig en op tijd kunnen verlaten”, vertelt Auke Koopman, uitvoerder bij Van Wijnen Groningen. “We versterken de woningen in Stedum, zodat ze beter bestand zijn tegen zware aardbevingen. Hoe we dat doen? We verstevigen de muren, zodat ze niet kunnen breken. Ook zorgen we ervoor dat het dak één geheel wordt en maken we het dak vast aan de muren.”

Huurders, projectconsulent en aannemer bij woning in Stedum 2
Woonconsulent projecten Irene de Vries

Thuis

Van Wijnen verduurzaamt de woningen ook. “We isoleren de woningen goed. We kijken de cv-ketel na, installeren mechanische ventilatie en renoveren de badkamer en keuken. Doordat we tegelijkertijd versterken en renoveren, hebben de bewoners maar één keer overlast.” De huurders zijn zo’n acht weken uit hun huis, soms wat langer. Auke: “Maar het geduld wordt beloond: de woning wordt veilig, energiezuinig, fris en netjes en voelt weer als thuis.”

Genieten van thuis

Wierden en Borgen ondersteunt in dit project de huurders. “We begrijpen heel goed dat zij lang hebben moeten wachten”, zegt Irene de Vries, woonconsulent bij Wierden en Borgen. “Dat was niet makkelijk. Nu gebeurt er eindelijk iets. De woningen worden versterkt en zijn daardoor straks weer veilig. Ook maken we ze duurzamer, zodat de bewoners prettiger wonen. We hopen dat zij zich straks weer veilig voelen en met meer comfort genieten van hun thuis.” Wierden en Borgen snapt dat huurders misschien vragen of zorgen hebben. “Wij zijn er voor jou”, geeft Irene aan. “Heb je een vraag? Bel of mail ons!”

Bron: dit is een artikel uit ons huurdersmagazine Op Stee #1, juni 2023