Woningeigenaren in gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe krijgen vanaf 2025 een extra financiële bijdrage voor isolatiemaatregelen aan hun woningen. De vergoeding is een uitwerking van de zogeheten maatregel 29 uit de kabinetsreactie Nij Begun (Nieuw Begin) op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. De vergoeding is ook beschikbaar voor woningcorporaties om huurwoningen in Groningen en Noord-Drenthe te isoleren.
Matthieu van Olffen (namens alle betrokken woningcorporaties): “Dit geeft een extra impuls aan de verduurzaming en isolatie van onze woningen. Hoe we hier invulling aangeven wordt duidelijk in de (meer-)jarige prestatie-afspraken die we samen met de gemeente en onze huurdersorganisaties maken. Wij zijn blij dat onze huurders straks ook kunnen profiteren van deze maatregelen uit Nij Begun, en een energiezuinige woning en een lagere energierekening krijgen”.
De corporaties zijn al volop aan de slag met de verduurzaming van huurwoningen, ieder volgens een eigen planning. De woningen met EFG-labels worden als eerste aangepakt. Daarbij sluiten we aan bij de standaard (RVO) die aangeeft wanneer een woning goed genoeg geïsoleerd is om van het aardgas af te kunnen. Huurders betalen geen eigen bijdrage voor de isolatie. De corporaties streven ernaar de woningen in de versterkingsopgave vanwege de aardbevingen tegelijkertijd te isoleren en verduurzamen.
De woningcorporaties willen dat huurders in een veilig, goed, betaalbaar en energiezuinig huis wonen. Daarom verduurzamen en verbeteren wij de komende jaren veel van onze woningen. Een verduurzaamde woning is energiezuiniger en gaat langer mee. Zo dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelen van Nederland en werken we aan een betere toekomst. Iedere woningcorporatie heeft een eigen verduurzamingsaanpak. Ons gezamenlijke doel? In 2050 zijn al onze woningen CO2-neutraal en aardgasvrij.