Tooltip content here Menu

Onderhoud tuin

Als huurder ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud van je tuin. Voor de leefbaarheid van een wijk of buurt is het belangrijk dat tuinen er verzorgd uitzien. Op deze pagina lees je een aantal richtlijnen en tips voor het onderhoud van je tuin.

Spelregels tuinonderhoud

Tuinen, erven, opritten en erfafscheidingen moeten er volgens het ‘Besluit kleine herstellingen’ verzorgd uitzien. Een goed onderhouden tuin voldoet aan een aantal uitgangspunten die we hieronder voor je opsommen. 

Spelregels bomen

Als huurder ben je verantwoordelijk voor de bomen in jouw tuin. Hiervoor gelden speciale regels:

Erfafscheiding

Als een schutting, heg of muur precies op de erfgrens staat, dan is dit het eigendom van de bewoners van beide woningen. Je bent dan samen verantwoordelijk voor het onderhoud, het schoonhouden en eventueel vernieuwen van de erfafscheiding. Als de erfafscheiding volledig aan één kant van de erfgrens staat, dan is de huurder van die grond volledig verantwoordelijk voor het onderhoud.

Brandgang

Als je woning aan een deel van een brandgang grenst, dan bent je verantwoordelijk voor het onderhoud van dit deel van de brandgang. Dit betekent dat je zelf dit deel van de brandgang schoonhoudt en onkruidvrij maakt. Als de tegels verzakt zijn of het water niet goed wegloopt kan Wierden en Borgen helpen.

Tuingereedschap van ons lenen

Dus heb je zelf geen tuingereedschap om de tuin netjes te maken? Neem dan contact met ons op om een hark, schoffel, heggeschaar of ander tuingereedschap van ons te lenen. 

Tip voor tuinonderhoud

Heb je de grond onkruidvrij gemaakt? Leg dan compost tussen de planten. Zo komt het onkruid minder snel terug.

Jack
Wijkbeheerder bij Wierden en Borgen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over tuinonderhoud

Wie is verantwoordelijk voor het groenonderhoud in mijn buurt?

Hieronder zie je een overzicht van wie verantwoordelijk is voor het groenonderhoud bij jou in de buurt.

Tuin huurwoning: Huurder
Tuin leegstaande huurwoning: Wierden en Borgen
Tuin gemeenschappelijk: Wierden en Borgen
Openbaar groen: Gemeente

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat nu?

Er zijn verschillende (vrijwilligers)organisaties die je kunnen helpen met het onderhouden van je tuin. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie.

Kan iemand mij helpen bij het bestraten van mijn tuin?

Vraag je familie, vrienden of buren je te helpen met de bestrating. Je kan ook contact opnemen met jouw gemeente. Zij weten of er een vrijwilligersorganisatie is die je kan helpen.

Kan ik zand aanvragen voor mijn tuin?

Je kan alleen zand aanvragen wanneer de tegels van je toegangspad naar voor- en/of achterdeur verzakt zijn. Als dit het geval is dan vragen wij je om een foto ter beoordeling te sturen naar woonpunt@wierdenenborgen.nl.

Als wij het zand vergoeden zorgen wij voor een opdracht voor de leverancier van het zand.

Hoe hoog mag mijn schutting zijn?

Aan de achterkant van de woning mag de schutting maximaal 2 meter hoog zijn. Aan de voorkant van de woning is dit maximaal 1 meter.

Een boom in de tuin is omgewaaid. Verwijderen jullie deze boom?

Je bent zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom. Voor schade aan het huis of de schuur komt een vakman bij je langs. Neem hiervoor contact op met ons.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Wat nu?

Maak eerst een praatje met je buren. Geef aan dat je het prettig vindt als ze hun tuin netjes maken. Lukt het niet om met de buren in gesprek te komen of doen ze niets met je opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Ik heb last van een boom in de tuin van de buren. Wat nu?

Verliest de boom blad en/of bloesem? Dit valt onder tijdelijke overlast waar de buren niets aan hoeven te doen. Neemt de boom zonlicht weg? Meld dit dan bij de buren. Een huurder is zelf verantwoordelijk voor het snoeien van bomen. Bomen mogen niet te hoog worden of over de tuin van de buren gaan hangen.

De wortels van een boom veroorzaken schade aan mijn woning. Wat nu?

Vermoed je dat er schade is ontstaan of ontsaat aan de woning door de wortels van een boom? Dan kan je telefonisch een afspraak met ons maken. De opzichter komt bij je langs om de situatie te beoordelen.

Ik heb een klacht over een tuin van een leegstaande woning. Wat nu?

Heb je een klacht over het tuinonderhoud van een leegstaande woning van Wierden en Borgen? Neem dan contact met ons op.

Ik moet op de grond van mijn buren zijn voor onderhoud aan mijn tuin. Mag dat?

Wil je onderhoud uitvoeren aan je woning of tuin? Maar lukt dit alleen via de grond van je buren? Laat je buren dit dan eerst weten.

Leg je buren uit: 
·         om wat voor soort werk het gaat; 
·         hoelang je de grond van je buren hiervoor moet gebruiken;
·         waarom je hun grond hiervoor nodig hebt en dat er geen andere manier is;
·         dat je de kosten betaalt, bijvoorbeeld voor schade aan hun tuin.

Houd je je aan deze regels? Dan moeten de buren je toegang geven tot hun grond. Dit heet ook wel ‘ladderrecht’.

Kom je er met elkaar niet uit? Vraag je buren dan toegang via een brief. Hiervoor kan je een voorbeeldbrief opvragen bij het Woonpunt

Hebben je buren een belangrijke reden om de toegang te weigeren? Bijvoorbeeld omdat je buren de grond zelf dagelijks nodig hebben? Dan mogen je buren de toegang weigeren of uitstellen.

Downloads

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.