Onderhoud tuin

Header afbeelding

Als huurder bent u niet alleen verantwoordelijk voor uw woning, maar ook voor het onderhoud van uw tuin. Voor de leefbaarheid van een wijk of buurt is het belangrijk dat tuinen er verzorgd uitzien, daarom hebben wij een aantal tips en richtlijnen voor het onderhoud van uw tuin.

Spelregels tuinonderhoud

Tuinen, erven, opritten en erfafscheidingen moeten er volgens het ‘Besluit kleine herstellingen’ verzorgd uitzien. Een goed onderhouden tuin voldoet aan een aantal uitgangspunten die we hieronder voor u opsommen. Als u geen tuingereedschap heeft, kunt u dit via ons lenen. Neem hiervoor contact op met het Woonpunt en vraag naar de wijkbeheerder.

 • Gebruik uw tuin als sier- of moestuin. Niet als opslag of stalling voor aanhangers, caravans en (sloop)auto’s.

 • Verwijder in het voorjaar dood materiaal van uw planten en wied regelmatig onkruid.

 • Spuit of schrob uw oprit, terras en paden minstens één keer per jaar algenvrij.

 • Snoei hagen en struiken in het groeiseizoen minstens drie keer en maai het gazon in het groeiseizoen minstens een keer per twee weken.

Spelregels bomen

Als huurder bent u verantwoordelijk voor de bomen in uw tuin. Hiervoor gelden speciale regels:

 • Bomen mogen niet binnen 2 meter van de erfgrens worden geplant. Voor hagen is deze grens 50 centimeter.

 • Buren mogen geen overlast hebben van overhangende takken en doorschietende wortels. Zij kunnen u vragen een boom te snoeien. Gebeurt dit niet, dan mogen de buren dit in overleg zelf doen.

 • Als een boom overlast veroorzaakt of schade aan de woning toebrengt, moet de huurder de boom snoeien of verwijderen.

 • Bomen mogen de verhuurbaarheid van de woning niet aantasten. Als dit wel geval is moet de vertrekkende huurder de boom verwijderen.

 • Beschermde bomen mag u in de meeste gevallen niet zomaar kappen. Vraag bij de gemeente na of een boom beschermd is en of er een kapvergunning nodig is.

  Regels gemeente Het Hogeland

  Regels gemeente Eemsdelta

  Regels gemeente Groningen

  Regels gemeente Westerkwartier

Erfafscheiding

Als een schutting, heg of muur precies op de erfgrens staat, dan is dit het eigendom van de bewoners van beide woningen. U bent dan samen verantwoordelijk voor het onderhoud, het schoonhouden en eventueel vernieuwen van de erfafscheiding. Als de erfafscheiding volledig aan één kant van de erfgrens staat, dan is de huurder van die grond volledig verantwoordelijk voor het onderhoud.

Brandgang

Als uw woning aan een deel van een brandgang grenst, dan bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van dit deel van de brandgang. Dit betekent dat u zelf dit deel van de brandgang schoonhoudt en onkruidvrij maakt. Als de tegels verzakt zijn of het water niet goed wegloopt kan Wierden en Borgen helpen.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over tuinonderhoud

Wie is verantwoordelijk voor het groenonderhoud in mijn buurt?

Hieronder ziet u een overzicht van wie verantwoordelijk is voor het groenonderhoud bij u in de buurt.

Tuin huurwoning: Huurder
Tuin leegstaande huurwoning: Wierden en Borgen
Tuin gemeenschappelijk: Wierden en Borgen
Openbaar groen: Gemeente

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat nu?

Er zijn verschillende (vrijwilligers)organisaties die u kunnen helpen met het onderhouden van uw tuin. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.

Kan iemand mij helpen bij het bestraten van mijn tuin?

Vraag uw familie, vrienden of buren u te helpen met de bestrating. U kunt ook contact opnemen met uw gemeente. Zij weten of er een vrijwilligersorganisatie is die u kan helpen.

Kan ik zand aanvragen voor mijn tuin?

U kunt alleen zand aanvragen wanneer de tegels van uw toegangspad naar voor- en/of achterdeur verzakt zijn. Als dit het geval is dan vragen wij u om een foto ter beoordeling te sturen naar woonpunt@wierdenenborgen.nl.

Als wij het zand vergoeden zorgen wij voor een opdracht voor de leverancier van het zand.

Hoe hoog mag mijn schutting zijn?

Aan de achterkant van de woning mag uw schutting maximaal twee meter hoog zijn. Aan de voorkant van de woning is dit maximaal één meter.

Een boom in de tuin is omgewaaid. Verwijderen jullie deze boom?

U bent zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom. Voor schade aan het huis of de schuur komt een vakman bij u langs. Neem hiervoor contact op met ons.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Wat nu?

Maak eerst een praatje met uw buren. Geef aan dat u het prettig vindt als ze hun tuin netjes maken. Lukt het niet om met de buren in gesprek te komen of doen ze niets met uw opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Ik heb last van een boom in de tuin van de buren. Wat nu?

Verliest de boom blad en/of bloesem? Dit valt onder tijdelijke overlast waar de buren niets aan hoeven te doen. Neemt de boom zonlicht weg? Meld dit dan bij de buren. Een huurder is zelf verantwoordelijk voor het snoeien van bomen. Bomen mogen niet te hoog worden of over de tuin van de buren gaan hangen.

De wortels van een boom veroorzaken schade aan mijn woning. Wat nu?

Als u de indruk heeft dat er schade ontstaat of is ontstaan aan de woning door de wortels van de boom, dan kunt u telefonisch een afspraak met ons maken. De opzichter komt bij u langs om de situatie te beoordelen.

Ik heb een klacht over een tuin van een leegstaande woning. Wat nu?

Als u een klacht heeft over het tuinonderhoud van een leegstaande woning van Wierden en Borgen kunt u contact met ons opnemen.

Op Stee Wierden&Borgen Lsfotografie 99

Tip voor tuinonderhoud

Bedek onkruidvrij gemaakte grond tussen de planten met een laagje compost. Zo komt het onkruid minder snel terug.

Jack
Wijkbeheerder bij Wierden en Borgen

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.