Tooltip content here Menu

Schimmel in huis

Als het te vochtig is in huis, krijg je last van schimmel. Door goed te ventileren voorkom je dit. Goed ventileren betekent dat het vocht in de woning naar buiten kan, en verse lucht weer binnenkomt.

Last van vocht en schimmel?

Vocht in je woning ontstaat bijvoorbeeld door koken, douchen en de was drogen. Is de lucht te vochtig? Dat kan zorgen voor:

  • Schimmel en huisstofmijt.
  • Gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, allergieën of benauwdheid.
  • Een hogere energierekening; vochtige lucht warmt namelijk langzamer op.

Goed ventileren, hoe doe je dat?

Hoe je je woning het beste kan ventileren hangt af van de mogelijkheden in je woning. Kijk in het schema wat voor jouw woning geldt. 

Meer tips en informatie

Kijk op zosimpelalswat.nl

Op de website van ZoSimpelAlsWat vind je:

  • meer informatie over ventileren
  • waarom dit zo belangrijk is,
  • en hoe je dit het beste kan doen.

Wat ik ook doe... de schimmel komt steeds terug

Blijft de schimmel terugkomen? Zie je schimmel op meerdere plekken in huis zonder dat je weet waardoor het komt? Dan komen we natuurlijk bij je langs om te kijken of er andere oorzaken zijn waardoor schimmel ontstaat. Het kan zijn dat de schimmel ontstaat door een bouwkundig probleem zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over vocht en schimmel

Hebben jullie tips voor goede ventilatie?

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen. Maak ook regelmatig de ventilatieroosters schoon.

Moet ik ook in de winter ventileren?

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververs je de gebruikte lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom is ventileren verstandig.

Hoe weet ik of de waterleiding lekt of dat er sprake is van condensvorming?

Om te beoordelen of het een lekkage is kun je de leiding droog maken met een oude handdoek. Komen er na enige tijd langzaam weer druppels op de meter of waterleiding? Dan is het condens. Bij lekkage begint het namelijk direct weer op één plek te druppen, vaak bij de koppelingen.

Hoe gebruik ik de standen van de mechanische ventilatie?

Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen.

Bij een systeem met 2 standen gebruik je:

Stand 1: als je niet thuis bent, als je overdag thuis bent, 's nachts en als je op vakantie bent.

Stand 2: als je gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Bij een systeem met 3 standen gebruik je: 

Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als je op vakantie gaat.

Stand 2: als je overdag thuis bent.

Stand 3: als je gaat koken, douchen, verven of als er veel visite is.

Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorg je ervoor dat veel vocht en kookdampen verdwijnen.

Kan ik de mechanische ventilatie schoonmaken?

Ja, de ventielen kun je zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Gebruik eventueel een beetje afwasmiddel. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Als je de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes.

Zijn de ventielen voorzien van filters? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Ik heb last van beslagen ramen. Kan ik hier iets aan doen?

Het beslaan van ramen aan de buitenzijde heeft te maken met een hoge luchtvochtigheid en een lage buitentemperatuur. De condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voor- en het najaar. De condens verdwijnt vanzelf wanneer de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Condensvorming aan de buitenzijde is een bewijs van de hoge warmteisolatie van uw glas.

Het beslaan van de ramen aan de binnenzijde heeft te maken met een hoge luchtvochtigheid binnen en een lage buitentemperatuur. Dit is op te lossen door te ventileren en te verwarmen.

Kun je het condens aan de binnen- of buitenzijde niet met een doek afnemen? Dan zit de condensvorming tussen de beglazing en is er sprake van een lek. Je kunt in dit geval contact met ons opnemen. De glaszetter zal daarna contact met je opnemen. De herstelkosten zijn voor onze rekening.

Waar zit mijn watermeter?

In de meeste woningen vind je de watermeter op één van de volgende plekken:                                          
- de kruipruimte bij de voordeur (onder het luik);
- onderin de meterkast;
- op een leiding bij het toilet;
- in de kelder;
- in een kast bij de (gezamenlijke) bergingen bij portiekwoningen;
- in sommige gevallen bij de onderburen.

Kun je de watermeter toch niet vinden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.   

Waar vind ik de hoofdkraan?

De hoofdkraan zit in de waterleiding die van buiten de woning naar binnen komt. Meestal vlak voor de watermeter.

Wat is de oorzaak van vocht en schimmel?

Er zijn verschillende oorzaken van vocht en schimmel. In sommige gevallen komt het door gebrekkige isolatie van de woning. Maar meestal is te weinig ventileren van de woning het probleem. Het vocht, bijvoorbeeld van een was die hangt te drogen, kan het huis niet uit. Of stoom na het douchen blijft te lang in de doucheruimte hangen. Dat vocht trekt in de muren en zorgt voor schimmelvorming.

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.