Tuinfeest voor huurders versterkte woningen Wierden en Borgen in Garrelsweer

Negentien bewoners van woningstichting Wierden en Borgen in Garrelsweer wonen voortaan in een aardbevingsbestendige woning. De woningen zijn in verschillende fases in een tijdsbestek van circa een jaar door BAM Wonen, Centrum Veilig Wonen (CVW) en Wierden en Borgen versterkt, verduurzaamd en verbeterd. Het resultaat: negentien ‘nieuwe’ comfortabele, aardbevingsbestendige en energiezuinige woningen. Om dit moment te markeren, staken de betrokken medewerkers samen met de bewoners de handen uit de mouwen om planten en bloemen te planten tijdens een tuinfeest op woensdag 10 april.

Tijdens de uitvoering gaven bewoners aan dat zij het netjes opleveren van de tuinen ook een belangrijk onderdeel vinden van de aanpak. Daarom gingen CVW, BAM Wonen en Wierden en Borgen tijdens een tuinfeest samen aan de slag om de tuinen op te leuken met bloemen en planten. Het was een bijzonder leuke middag waarbij veel bewoners en omwonenden aanwezig waren. Henk de Haan, bekend van RTV Noords ´Broezen´, zorgde samen met een dweilorkest voor een echt feestje.

Tevreden bewoners

Huis en haard moeten verlaten voor het aardbevingsbestendig en energiezuinig maken van hun ‘thuis’, is doorgaans behoorlijk ingrijpend voor bewoners. Over het algemeen waren bewoners tevreden over het verbouwproces van hun woning. Bij de oplevering verliep het wat moeizamer voor een aantal bewoners, doordat het herstel van opleverpunten langer duurde dan hun wens.

Werkzaamheden

BAM startte in april 2018 met de werkzaamheden bij vijf woningen aan de Ockingeheemlaan. Tijdens de werkzaamheden trof de aannemer asbest. Dit is verwijderd en ook het riool moest voor een gedeelte vervangen worden. Helaas duurden hierdoor de werkzaamheden langer dan voorzien. Circa drie maanden na de start van de werkzaamheden verhuisden de eerste bewoners terug naar hun ‘nieuwe’ woning. Na de zomer van 2018 startte de voorbereidingen voor de overige woningen aan de Ockingeheemlaan en de Bovendijks. Eind oktober waren alle betrokken bewoners naar een wisselwoning verhuisd, hierna zijn de werkzaamheden begin november gestart. Voor de kerst konden de bewoners tijdens een kerstborrel de voortgang van de werkzaamheden bekijken.

Klaar voor de toekomst

De woningen zijn aardbevingsbestendig, energiezuinig en verbeterd. Daarmee zijn de woningen toekomstbestendig. Het energiezuinig maken van de woningen gebeurt volgens het concept nul-op-de-meter. Dit betekent dat het huis net zoveel energie opwekt als dat het bij bewoning door een gemiddeld gezin gebruikt. Het opwekken van de energie gebeurt met zonnepanelen en de woningen worden verwarmd door een luchtwarmtepomp. Het gebruik van gas is bij deze woningen daarmee verleden tijd.

Project

De woningen maken deel uit van een project, waarbij BAM Wonen één van zeven aannemers is die woningen van acht woningcorporaties uit het gebied van het Groninger gasveld aardbevingsbestendig verbouwt, verbetert én verduurzaamt. Dat gebeurt in opdracht van NAM en Centrum Veilig Wonen. Vanuit dit project zijn komende zomer in totaal circa 400 woningen opgeleverd.

Overzicht