Tooltip content here Menu

Onderhoud installaties

De installaties in jouw woning zorgen voor warmte, ventilatie en soms ook voor het opwekken van energie. Het is belangrijk dat deze installaties goed blijven werken. Daarom is het nodig dat je de installaties goed onderhoudt. Op deze pagina zetten we de kleine onderhoudswerkzaamheden die je zelf kan doen op een rijtje. Heb je een ander probleem met één van de installaties? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde servicepartners.

Onderhoud cv-installatie

Heb je centrale verwarming? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je de cv-installatie goed gebruikt en onderhoudt. Zo is het belangrijk dat:

  • de waterdruk altijd tussen 1,5 en 2 bar staat.
  • je de cv-installatie af en toe bijvult.
  • de radiatoren regelmatig ontlucht.

Het andere onderhoud van de verwarmingsketel doet Feenstra.

Hoe vul ik mijn cv-installatie bij?

Maken de leidingen een borrelend geluid of worden de radiatoren niet goed warm? Check dan de waterdruk van jouw cv-ketel. Is deze lager dan 1.5 bar? Dan is het tijd om de cv-installatie bij te vullen.

Hoe ontlucht ik mijn radiatoren?

Een borrelende of niet helemaal warme radiator kan ook komen door lucht in de leidingen. Dit los je op met het ontluchten van de radiatoren.

Onderhoud mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Mechanische ventilatie met WTW-systeem

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) gebruikt de warmte uit de lucht die de woning uitgaat om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen. Dit gebeurt voordat de lucht de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit en scheelt energiekosten.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Zolang de panelen schoon zijn, wekken ze energie op. Regen spoelt de grootste hoeveelheid stof en ander vuil van de zonnepanelen. Bel bij een storing aan de zonnepanelen naar Feenstra.

Onderhoud warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt de woning en het water in de woning. Net als zonnepanelen hebben warmtepompen bijna geen onderhoud nodig.

Wierden en Borgen onderhoudt warmtepompen niet zelf. Bij een storing kan je bellen met het bedrijf dat de warmtepomp in beheer heeft. De contactgegevens vind je op het formulier dat je bij de oplevering van de woning van ons hebt ontvangen.

Contactgegevens van onze servicepartners

Verwarmingsinstallatie

Zonnepanelen

Warmtepomp

Bel met het bedrijf dat de warmtepomp in onderhoud heeft.

Mechanische ventilatie

Er zijn tegenwoordig veel meldingen van nepmonteurs. Je herkent een Feenstra-monteur als volgt: de monteur draagt Feenstra-kleding, kan zich legitimeren, staat niet onverwacht op de stoep, rijdt in een Feenstra-bus en vraagt nooit contant geld/pinbetaling. Vertrouw je het niet? Bel dan Feenstra om afspraak te checken. 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over onderhoud installaties

Mijn cv-installatie heeft een storing. Wat nu?

Bij een storing kan je eerst kijken op www.eerstehulpbijstoring.nl. Probeer de storing zelf op te lossen.

Lukt dit niet? Bel dan met Feenstra via (088) 845 50 00.

Mijn cv-ketel werkt niet goed. Wat kan ik doen?

Controleer eerst of de waterdruk van de verwarmingsketel goed is. De waterdruk moet tussen 1 en 2 bar liggen. Is de waterdruk lager? Vul dan de ketel bij volgens het stappenplan.

Kijk ook of het centrale verwarmingssysteem goed is ontlucht. Hoor je een tikkend of borrelend geluid uit de radiatoren komen? Ontlucht dan het systeem.

Wanneer vervangen jullie mijn cv-ketel?

Feenstra onderhoudt de ketels en adviseert ons wanneer een ketel toe is aan vervanging. Hoe oud een ketel is, is niet de bepalende factor. 

Wie bel ik voor een lekkende radiator?

Heb je last van een lekkende radiator, radiatorkraan of -knop? Neem dan contact op met Feenstra via (088) 845 50 00.

Ik wil mijn radiator bijvullen, maar heb geen vulslang. Hoe los ik dit op?

Bij de oplevering van de woning controleren we of er een vulslang aanwezig is. Is deze bij oplevering niet aanwezig? Dan leveren we binnen een maand een nieuwe vulslang.

Heb geen vulslang meer? Of is deze kapot is? Dan koop je zelf een nieuwe vulslang.

Mag ik zelf een andere thermostaat plaatsen?

Ja, dat mag. Het onderhoud en eventuele reparaties betaal je zelf. Bewaar de oude thermostaat, zodat je deze kan terugplaatsen als je gaat verhuizen.

Hoe vaak controleren jullie mijn cv-ketel?

Wij onderhouden de verwarmingsketels niet zelf. Feenstra doet dit voor ons. Afhankelijk van het keteltype controleren zij één keer per jaar of één keer in de twee jaar de ketel.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanische ventilatiesysteem?

Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen.

Bij een systeem met 2 standen gebruik je:
Stand 1: als je niet thuis bent, als je overdag thuis bent, 's nachts en als je op vakantie bent.
Stand 2: als je gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Bij een systeem met 3 standen gebruikt u: ?
Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als je op vakantie gaat.
Stand 2: als je overdag thuis bent.
Stand 3: als je gaat koken, douchen, verven of als er veel visite is.

Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorg je ervoor dat veel vocht en kookdampen verdwijnen.

Interessante documenten

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.