Onderhoud installaties

Header afbeelding

Zelf installaties onderhouden

De installaties in uw woning zorgen voor warmte, ventilatie en soms ook voor het opwekken van energie. Het is belangrijk dat deze installaties goed blijven werken. Daarom is het nodig dat u de installaties in uw woning goed onderhoudt. Op deze pagina zetten we kleine onderhoudswerkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren op een rijtje. Heeft u een ander probleem met één van de installaties? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde servicepartners.

Onderhoud cv-installaties

Heeft u centrale verwarming? Dan is het belangrijk dat u weet hoe u de CV-installatie goed gebruikt en onderhoudt. Zo is het belangrijk dat de waterdruk altijd tussen 1,5 en 2 bar staat en dat u de radiatoren af en toe bijvult en ontlucht. Het overige onderhoud van de verwarmingsketel doet Feenstra Vastgoedonderhoud.

Cv-ketel bijvullen

Wordt uw verwarming niet goed warm? Dan zit er waarschijnlijk niet meer genoeg water in de radiatoren. U kunt dit verhelpen door uw cv-ketel bij te vullen. Hiervoor heeft u een emmer, een handdoek en een vulslang nodig.

 • Verlaag de temperatuur van uw thermostaat en wacht tot de cv-ketel is afgekoeld. Dit duurt ongeveer een halfuur.

 • Bevestig de vulslang met één uiteinde aan de waterkraan. Het is belangrijk dat u de lucht verwijdert uit de vulslang voordat u verder gaat naar stap 3. Dit doet u door water in de vulslang te laten lopen. Gebruik de emmer om het water op te vangen.

 • Zodra de hele slang gevuld is met water, knijpt u het uiteinde van de slang af en draait u de slang op de vulkraan.

  De vulkraan zit vaak aan de cv-ketel vast, maar kan ook op een van de radiatoren zitten.

 • Draai de waterkraan voorzichtig open om te zien of de koppelingen van de vulslang goed vast zitten. Komt er geen water langs de zijkanten? Draai de waterkraan en de vulkraan dan verder open.

  U ziet nu het getal op uw ketel oplopen. Blijf doorgaan met vullen tot het getal tussen de 1,5 en 2 bar ligt.

 • Heeft u de juiste waterdruk bereikt? Sluit dan beide kranen af en koppel voorzichtig één kant van de vulslang los, laat het restwater in de emmer lopen.

 • Zet uw thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

NZ6 1974
Vonc Oktober 2019 Op Stee #2 2019 Lsfotografie 065

Cv-ketel ontluchten

Maakt uw verwarming tikkende of borrelende geluiden? Dan is het tijd om uw cv-ketel te ontluchten. Hiervoor heeft u een ontluchtingssleutel en een doekje nodig.

 • Verlaag de temperatuur van uw thermostaat en wacht tot de cv-ketel is afgekoeld. Dit duurt ongeveer een halfuur.

 • Elke radiator heeft een knop. Draai van iedere radiator in huis deze knop open.

 • Nu is het tijd om de radiatoren te ontluchten. Begin bij de radiatoren op de laagste verdieping van de woning en werk omhoog. 

  Houd een doekje onder de plek waar u de ontluchtingssleutel bevestigt om eventueel vocht op de vangen. Draai vervolgens de ontluchtingssleutel naar links, u hoort nu lucht ontsnappen. Draai de ontluchtingssleutel terug zodra er geen lucht meer uit de radiator komt.

 • Herhaal stap 3 bij iedere radiator in de woning. Werk van beneden naar boven in uw woning.

 • Hebt u alle radiatoren ontlucht? Dan kunt u de radiatorknoppen weer open draaien en de temperatuur omhoog doen op uw thermostaat.

Onderhoud mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

 • De ventielen van de mechanische ventilatie kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Merk de ventielen met een plakkertje. Ze moeten namelijk op precies dezelfde plek worden teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel.

  Het mechanisch ventilatiesysteem (MV) wordt om de twee jaar gecontroleerd en gereinigd. Eens in de acht jaar komt er een onderhoudsbedrijf bij u langs om de ventilatiekanalen te reinigen.

Mechanische ventilatie met WTW-systeem

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) gebruikt de warmte uit de lucht die de woning uitgaat om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen. Dit gebeurt voordat de lucht de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit en scheelt energiekosten.

 • U moet om het halfjaar zelf de filters van dit systeem vervangen. Feenstra Vastgoedonderhoud stuurt elk jaar twee setjes met filters naar uw adres. Tussendoor kunt de filters, indien nodig, schoonmaken door ze uit te kloppen of met een stofzuiger uit te zuigen. De kanalen worden eens per zes jaar gereinigd tijdens planmatig onderhoud.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben bijna geen onderhoud nodig. Zolang de panelen schoon zijn, wekken ze energie op. Regen spoelt de grootste hoeveelheid stof en ander vuil van de zonnepanelen. Bel bij een storing aan u zonnepanelen naar Feenstra Vastgoedonderhoud.

Onderhoud warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt uw woning en het water in de woning. Net als zonnepanelen hebben warmtepompen bijna geen onderhoud nodig.

Wierden en Borgen onderhoudt waterpompen niet zelf. Bij een storing kunt u bellen met het bedrijf dat de waterpomp in beheer heeft. De contactgegevens vindt u op het formulier dat u bij de oplevering van uw woning van ons heeft ontvangen.

Contactgegevens van onze servicepartners

Warmtepomp

Mechanische ventilatie

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over onderhoud installaties

Mijn cv-ketel werkt niet goed. Wat kan ik doen?

Controleer eerst of de waterdruk van uw verwarmingsketel goed is. De waterdruk moet tussen 1 en 2 bar liggen. Is de waterdruk lager? Vul dan uw ketel bij volgens het stappenplan.

Kijk ook of het centrale verwarmingssysteem goed is ontlucht. Hoort u een tikkend of borrelend geluid uit uw radiatoren komen? Ontlucht dan het systeem.

Is de druk hoog genoeg? Bel dan met Feenstra via (088) 845 50 00.

Wanneer vervangen jullie mijn cv-ketel?

Feenstra onderhoudt de ketels en adviseert ons wanneer een ketel toe is aan vervanging. Hoe oud een ketel is, is niet de bepalende factor. 

Wie bel ik voor een lekker radiator?

Heeft u last van een lekkende radiator, radiatorkraan of -knop? Neem dan contact op met Feenstra via (088) 845 50 00.

Ik wil mijn radiator bijvullen, maar heb geen vulslang. Hoe los ik dit op?

Bij de oplevering van de woning controleren we of er een vulslang aanwezig is. Is deze niet aanwezig, dan leveren we binnen een maand een nieuwe vulslang.

Als u geen vulslang heeft of als deze kapot is, moet u zelf een nieuwe vulslang aanschaffen.

Mag ik zelf een andere thermostaat plaatsen?

Ja, dat mag. Het onderhoud en eventueel herstel betaalt u zelf. Bewaar de oude thermostaat, zodat u deze kunt terugplaatsen als u gaat verhuizen.

Hoe vaak controleren jullie mijn cv-ketel?

Wij onderhouden de verwarmingsketels niet zelf. Feenstra doet dit voor ons. Afhankelijk van het keteltype controleren zij één keer per jaar of één keer in de twee jaar uw ketel.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanische ventilatiesysteem?

Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen.

Bij een systeem met 2 standen gebruikt u:
Stand 1: als u niet thuis bent, als u overdag thuis bent, 's nachts en als u op vakantie bent.
Stand 2: als u gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Bij een systeem met 3 standen gebruikt u: ​
Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat.
Stand 2: als u overdag thuis bent.
Stand 3: als u gaat koken, douchen, verven of als er veel visite is.

Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorgt u ervoor dat veel vocht en kookdampen verdwijnen.

Interessante documenten

Liever even contact? Dat kan.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.